Kuijt: 'Ik neem die strafschoppen puur op gevoel'

Dirk Kuijt is blij met de volwassen manier waarop Feyenoord zondag in eigen huis Vitesse versloeg. Mede door zijn derde benutte strafschop van het seizoen wonnen de Rotterdammers met 2-0.

'Het was een écht gevecht. Vitesse heeft een behoorlijke ploeg', stelde Kuijt na afloop in gesprek met FOX Sports over het duel, waarin lange tijd maar weinig grote kansen vielen te noteren. 'We hebben degelijk gespeeld. We zijn volwassener dan een paar weken geleden en hebben het geduld opgebracht om op het juiste moment toe te slaan. Je moet het namelijk ook niet forceren door te aanvallend te gaan spelen. Dan worden zij gevaarlijk uit een tegenstoot, zoals bij die actie waarbij we bijna een strafschop tegen kregen op slag van rust.'

Kuijt startte in De Kuip als linksbuiten en kon zijn stempel niet drukken. 'Ik heb één keer op goal geschoten, maar hij was wél raak', refereerde hij aan de strafschop waarmee hij in de 77ste minuut de ban brak. 'Ik speelde inderdaad in een dienende rol en was niet zo veel aan de bal als ik had gewild. Maar als we winnen, dan interesseert me dat geen reet. Ik vertrouw erop dat de trainer mij op de juiste plek zet.'

Door de eerdere benutte strafschoppen tegen FC Utrecht en SC Cambuur loopt Kuijt dus een-op-een. Een vaste hoek heeft Kuijt in elk geval niet bij de penalty's. 'Vandaag was het geen hoek. Ik beslis puur op gevoel waar ik ze schiet. Lastig is het natuurlijk wel, want ik heb al vier pingels op rij genomen, als je de laatste oefenwedstrijd meerekent. Ik neem aan dat al die jongens ook analyseren. Daar probeer je op te anticiperen. Gelukkig ging-ie erin.'