Kuijt en De Jong scoren in vermakelijk onderling treffen

Diverse Nederlanders en Europese topclubs kwamen donderdagavond in actie in de groepsfase van de Europa League. Hieronder een overzicht van de Nederlandse verrichtingen en die van de topclubs die om om 21.05 uur aan hun wedstrijden begonnen. Borussia Mönchengladbach – Fenerbahçe 2-4

In een zeer vermakelijk duel in Groep C lieten Luuk de Jong en Dirk Kuijt zich van hun goede kant zien. De Jong opende na achttien minuten voor BMG de score met een fraaie kopbal in de korte hoek. Door een fraaie vrije trap van Cristian, een dito afstandsknal van Raul Meireles en een volley van Kuijt, liepen de Turken uit naar 1-3. Igo de Camargo deed nog wel wat terug, maar opnieuw Cristian zorgde voor Turkse vreugde. Kuijt was weer, dit keer met een assist, belangrijk. Net als De Jong stond Roel Brouwers negentig minuten op het veld, maar moest hij toezien hoe Fener won op Duitse bodem. De ploeg van Kuijt deelt nu in Groep B de koppositie (vier punten) met Olympique Marseille. BMG en AEL Limassol (zie hieronder) hebben pas een punt weten te vergaren. Liverpool – Udinese 2-3Met Oussama Assaidi in de basis kwam Liverpool halverwege het eerste bedrijf op voorsprong. Jonjo Shelvey kopte de thuisploeg op voorsprong en vierde die treffer met een verwijzing richting zijn rode kaart tegen Manchester United van onlangs (al schoppend en glijdend dook hij naar het gras).

Kort na rust kwam Udinese op schitterende wijze langszij. Glen Johnson leidde met een foutieve balaanname een razendsnelle counter in. Amper een paar seconden na zijn fout lag de bal al in het net. Over meerdere schijven werd Antonio Di Natale bereikt, die de bal knap in de bovenhoek plaatste. Voor de goaltjesdief was het ook een persoonlijk succes. Hij ontbrak dit weekend bij Udinese omdat hij botste met trainer Francesco Guidolin, maar werd in de aanloop naar vanavond weer in genade aangenomen.

Met Luis Suarez als vervanger van Assaidi ging Liverpool nog wel op zoek naar de winnende treffer, maar bleef het beoogde effect uit. In een tijdsbestek van drie minuten kantelde Udinese het duel. Via een eigen goal van Sebastián Coates en Giovanni Pasquale kwam Udinese op 1-3. Verder dan de 2-3 van Suarez kwam Liverpool niet.

Zodoende delen de Italianen in Groep A de koppositie met het FC Anzhi van Guus Hiddink. Beide ploegen hebben vier punten. Liverpool volgt met drie punten, terwijl Young Boys nog wacht op de eerste punten. Newcastle United – Girondins Bordeaux 3-0De thuisploeg startte met Vurnon Anita op het middenveld, terwijl doelman Tim Krul nog ontbrak vanwege een elleboogblessure. De voormalige Ajacied, die het gehele duel speelde, zag hoe Shola Ameobi al in de openingsfase na goed voorbereidend werk van Gabriel Obertan de score kon openen. Nog voor de rust kwam Newcastle op een 2-0 voorsprong. Henrique passeerde al vallend op zeer ongelukkige wijze zijn eigen doelman. Omdat Papiss Cissé kort na rust met de 3-0 de laatste spanning wegnam, kon Newcastle freewheelend de drie punten binnen slepen. De Engelse subtopper is koploper in Groep D met vier punten.

Club Brugge – Maritimo Funchal 2-0Zonder de nog met een liesblessure kampende Ryan Donk en de niet in de wedstrijdselectie opgenomen Jordan Botaka boekte de koploper van België een zeer belangrijke overwinning. Carlos Bacca nam in de tweede helft de openingstreffer voor zijn rekening. Zo bleek de Colombiaan, die in de Eerste Klasse ook gedeeld topscorer is, opnieuw goud waard voor Club. Voormalig Eredivisietopscorer Björn Vleminckx maakte met de beslissende 2-0 het feest voor de thuisploeg compleet.

Voor de Belgen waren het de eerste punten in deze editie van het Europa League-toernooi, waardoor ze samen met Bordeaux een punt achter koploper Newcastle United staan in Groep D. (zie hierboven). Atlético Madrid – Viktoria Plzen 1-0Met een veredeld B-elftal, maar met de teruggekeerde topscorer Radamel Falcao in de gelederen, kon Atlético in Groep B tot diep in de blessuretijd de ban in het eigen stadion niet breken. Plzen stevende tegen de bekerhouder op een knap gelijkspel af, maar Cristian Rodríguez besliste anders. Zijn doelpunt in de 93ste minuut bracht de Madrilenen alsnog de zege. De winnaar van vorig seizoen heeft nu zes punten, Plzen is nog wel tweede met drie punten.

Olympique Marseille – AEL Limassol 5-1Waar Marseille in eigen land de trotse lijstaanvoerder is, pakte de Franse grootmacht ook in de Europa League een belangrijke overwinning. Door goals van Rod Fanni, Lucas Mendes, André-Pierre Gignac en Loïc Rémy (2) bleek de tegentreffer van Edwin Onou louter van statistische waarde. Marseille heeft nu vier punten in Groep C, evenals Fenerbahçe. AEL Limassol en Gladbach volgen op drie punten achterstand. Voor alle doelpuntenmakers, uitslagen en standen in de groepsfase van de Europa League kunt u terecht bij het VI-scorebord of de volledige overzichtspagina. Foto: VI Images