'Kroatische Messi' vecht tegen de verwachtingen bij HSV

Reacties

Hamburger SV hoopt in de zevende speelronde van de Bundesliga de eerste overwinning te boeken. VI-redacteur Sander Janssen blikt vooruit op het uitduel met Borussia Mönchengladbach (zaterdag, aftrap 15.30 uur), met speciale aandacht voor Alen Halilovic.

'Kroatische Messi' vecht tegen de verwachtingen bij HSV

De twintigjarige Halilovic werd afgelopen zomer met torenhoge verwachtingen naar Hamburg gehaald. Een supertalent van Barcelona dat voor bijna elk nationaal jeugdelftal van Kroatië minuten heeft gemaakt, tekende voor vier jaar bij HSV. Door de bijnaam 'Kroatische Messi' smachtte het publiek alleen maar meer naar zijn eerste wedstrijd in een HSV-shirt. Dat eerste duel was ook meteen zijn hoogtepunt. Met een Messiaanse dribbel en een dito afwerking bezorgde hij zijn nieuwe club als invaller in de DFB-Pokal de 0-1 zege op FSV Zwickau, uitkomend in de Derde Bundesliga.

Daarna viel er weinig te lachen voor Halilovic. Het predicaat toptalent was geen garantie op een basisplaats. Trainer Bruno Labbadia wist niet wat hij met de Kroatische middenvelder moest. In de eerste vier competitiewedstrijden liet hij Halilovic op drie verschillende posities invallen. Als linksbuiten, aanvallende middenvelder en rechtervleugelspeler kwam Halilovic tot een schamele 62 minuten. Labbadia liet zijn topaankoop van vijf miljoen vooral op de bank verpieteren.

Halilovic in de wedstrijd tegen FC Ingolstadt 04.
Halilovic in de wedstrijd tegen FC Ingolstadt 04.

Aan beide kanten sloeg de twijfel toe. Sejad Halilovic, de vader van Alen, werd nog gewaarschuwd voor Labbadia. Hij was geen groot fan van jonge spelers, maar in een gesprek overtuigde Labbadia de familie Halilovic dat hij vertrouwen had in het talent. Maar na vier korte invalbeurten zat Halilovic in de thuiswedstrijd tegen Bayern München op de tribune. Nabil Bahoui, die daarvoor nog geen minuut speelde, stond plots in de basis. De reden: Labbadia kon alleen spelers gebruiken die tot op het bot gemotiveerd waren.

Bayern won in Hamburg met 0-1 en Labbadia moest na vijf duels het veld ruimen. Goed nieuws voor Halilovic, zou je denken. Opvolger Markus Gisdol werd in no-time aangesteld en Halilovic kon weer dromen van een glansrijk seizoen. De nieuwe trainer temperde echter direct de verwachtingen, zowel van zichzelf als van Halilovic. Gisdol is geen wonderdoener die HSV 'even' uit de brand helpt en Halilovic is geen topspeler die HSV in zijn eentje tot grote hoogte schiet, zei de Duitse oefenmeester in de dagen na zijn aanstelling.

Onder nieuwe trainer Markus Gisdol hoopt Halilovic op een herkansing bij HSV.
Onder nieuwe trainer Markus Gisdol hoopt Halilovic op een herkansing bij HSV.

Er zat natuurlijk een kern van waarheid in Gisdols uitspraken. Een Kroatische jongeling zal HSV niet terug naar de Duitse top brengen. Het bekende probleem van Halilovic, die de torenhoge verwachtingen en dito bijnamen eigenlijk nooit kon waarmaken sinds zijn vertrek bij Dinamo Zagreb in 2014. De clubs stonden voor hem in de rij. Een toptalent dat over een paar jaar tientallen miljoenen waard zou zijn. Maar zie als tiener met die druk om te gaan.

Op bezoek bij Hertha BSC keerde Halilovic voor de interlandperiode terug in de Hamburgse selectie. Als invaller mocht hij een half uur meedoen, maar kon hij niet voorkomen dat de punten in Berlijn bleven: 2-0. HSV staat na zes duels met slechts één punt onderaan in de Bundesliga. Voor zowel de club als Halilovic kan het eigenlijk alleen maar beter gaan. Het Kroatische talent heeft nog een hele toekomst voor zich, maar moet zich nu wel gaan bewijzen. HSV heeft hem hard nodig. (Sander Janssen)

Programma
Borussia Dortmund 14-10
20:30
Hertha BSC
Borussia
Mönchengladbach
15-10
15:30
Hamburger SV
1. FC Köln 15-10
15:30
FC Ingolstadt 04
FC Augsburg 15-10
15:30
Schalke 04
1899 Hoffenheim 15-10
15:30
SC Freiburg
Eintracht Frankfurt 15-10
15:30
Bayern München
Werder Bremen 15-10
18:30
Bayer Leverkusen
FSV Mainz 05 16-10
15:30
Darmstadt 98
VfL Wolfsburg 16-10
17:30
RB Leipzig
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.