Kroatië woest op Spaanse arbiter: 'Dit is een EK, geen dorpscompetitie'

Reacties

Kroatië heeft nog hoop op een plek in de achtste finale, maar dan moet er dinsdag wel gewonnen worden van Schotland in Groep D van het EK. Tegen Tsjechië moest genoegen genomen worden met een gelijkspel, mede dankzij kapitale blunders van de scheidsrechter. Zo vinden ze in Kroatië althans. 

Kroatië woest op Spaanse arbiter: 'Dit is een EK, geen dorpscompetitie'
© Pro Shots
Kroatië
Kroatië
1 - 1
Tsjechië
Tsjechië

Carlos del Cerro Grande heeft zich niet erg geliefd gemaakt in Kroatië. De penalty die Tsjechië na 37 minuten kreeg door een elleboogstoot van Dejan Lovren was volgens de Kroaten nog maar het begin van een opeenstapeling aan fouten. 'Na Frankrijk - Duitsland heeft hij wederom laten zien dit soort wedstrijden niet aan te kunnen. Met zijn optreden bij Kroatië - Tsjechië heeft hij zelf een ticket naar huis geboekt', zo schrijft 24Sata.

Het Kroatische medium onderbouwt de stevige taal net als veel andere media op basis van de woorden van de voormalig Kroatische scheidsrechter Marijo Strahonja. Hoewel Index stelt dat de penalty zelf ook al twijfelachtig was, vond Strahonja dat nog de kleinste fout van de Spaanse scheidsrechter: 'Zijn prestatie was erg slecht. Onaanvaardbaar op dit niveau. De spelers renden te vroeg in en de penaltynemer (Patrik Schick, red.) had nog een bloedneus. Hij had de penalty opnieuw moeten laten nemen', aldus Strahonja, die zelf in het verleden wedstrijden in de Champions League en Europa League floot.

'De scheidsrechter heeft de verplichting om de spelers te controleren en de VAR controleert de keeper. De scheidsrechter moet dus zowel de nemer als de spelers daarachter in de gaten houden. Als een speler bloedt, moet hij worden behandeld. Als dit binnen een acceptabele tijd kan worden gedaan, kan de speler alsnog de penalty nemen. Zo niet, moet iemand anders de penalty nemen', legt Strahonja uit bij Europeo, de voetbalshow van het Kroatische HRT. Hij verwees daarmee naar het feit dat Schick een bloedneus had opgelopen na de elleboogstoot van Lovren. Terwijl hij de penalty nam, liep het bloed nog steeds uit zijn neus.

Maar ook in de blessuretijd was Kroatië vol ongeloof over de scheidsrechter uit Spanje: 'We keken elkaar hier allemaal verwonderd aan. Ivan Perisic was ook stomverbaasd. Hij geeft drie minuten blessuretijd en fluit dan twintig seconden voor tijd af. Dit is onaanvaardbaar als je in een competitie speelt waarbij het aankomt op de kleinste details. Dit is een EK, geen dorpscompetitie. Als je blessuretijd geeft, is dat de minimale tijd die erbij komt. De wedstrijd kan dan langer duren, maar zeker niet korter. Zelfs een seconde voor tijd affluiten is onaanvaardbaar. Hij hanteert de regels gewoon niet. Hiermee heeft hij een direct ticket terug naar Spanje geboekt', aldus Strahonja.

Bij het Kroatische team zelf staken ze vooral de hand in eigen boezem. Luka Modric en Perisic stelden dat Kroatië meer moet geven tegen Schotland: 'Elke speler moet zichzelf in de spiegel aankijken en zich afvragen of hij genoeg gegeven heeft. Als we de volgende wedstrijd niet alles geven, kunnen we na de groepsfase al naar huis', aldus doelpuntenmaker Perisic. Coach Zlatko Dalic sloot zich daarbij aan: 'Het zal heel lastig worden tegen Schotland. Maar dit is een EK. Elke wedstrijd is lastig.'

Europees Kampioenschap

Stand Groepsfase Groep D Europees Kampioenschap 2020

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Engeland
3
2
1
0
2-0
+2
7
2
Kroatië
3
1
1
1
4-3
+1
4
3
Tsjechië
3
1
1
1
3-2
+1
4
4
Schotland
3
0
1
2
1-5
-4
1
* Actueel tot en met 29 mei 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.