Kroatië verliest controle na uitvallen van regisseur Modric

Reacties

Tsjechië knokte zich in de slotfase nog naast Kroatië in Saint-Étienne (2-2). Namens VI analyseert Freek Jansen het duel.

Kroatië verliest controle na uitvallen van regisseur Modric

Groep D, tweede ronde
17 juni 2016
Saint-Étienne

De emoties liepen hoog op, nog voordat scheidsrechter Mark Clattenburg voor de eerste keer had gefloten. Aanvoerder Darijo Srna liet zijn tranen de vrije loop tijdens het volkslied van zijn land. De gedachten van de aanvoerder gingen uit naar zijn overleden vader, die hij gisteren in Kroatië had begraven.

Eenmaal op het veld werden de emoties door de spelers lange tijd omgezet in indrukwekkend veldspel. Kroatië vestigde de aandacht op zich na de zege op Turkije (1-0) in het eerste duel, maar dat heeft allerminst een verlammende uitwerking op de ploeg gehad. De selectie van bondscoach Ante Cacic gaat uit van herkenbare patronen, zowel bij balbezit als balverlies, waarbij een goede mix zichtbaar wordt.

De wisselwerking tussen fysieke onverzettelijkheid gecombineerd met technisch en tactisch vernuft komt vooral tot uiting in het blok voor de defensie. Luka Modric is de grote regisseur van de ploeg, met Milan Badelj aan zijn zijde. Het duo bewaakt de balans in het 4-2-3-1-systeem, houdt het elftal bij elkaar bij balverlies, en geeft sturing in balbezit.

Modric heeft het vermogen om continu de situaties om zich heen perfect te lezen, waardoor hij, ondanks zijn lengte, uit de duels kan blijven en als een architect het spel naar zijn hand kan zetten. In de opbouw laat hij zich geregeld uitzakken tussen de centrale verdedigers Vedran Corluka en Domagoj Vida, om vervolgens het spel vooruit te versnellen. Voor rust was liefst 97 procent van zijn passes goed, waarvan vrijwel alles richting het doel van de tegenstander.

Met Badelj heeft hij een complementaire schakel naast zich staan. De middenvelder van Fiorentina loopt zelden uit positie en kan als balafpakker op de juiste momenten ingrijpen. Met een interceptie stond hij ook aan de basis van het openingsdoelpunt van Ivan Perisic. Modric en Badelj vormen het kloppend hart van de ploeg, waar veel beweging  en creativiteit in schuil gaat.

De impact van Modric op de ploeg is zo groot, dat Kroatië ook niet zonder hem kan. Een half uur voor tijd, vlak na de 2-0, moest de spelmaker met een liesblessure de strijd staken. Het contrast tussen spelen met en zonder Modric was allesbeslissend. De rust en de controle verdween uit het veldspel van de ploeg, waardoor een overtuigende zege plotseling uit handen werd gegeven en Kroatië zichzelf ernstig tekortdeed. Voor de komende weken is duidelijk geworden dat een snel en goed herstel van Modric allesbepalend is voor de Kroaten.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.