Kritiek op pittig trainingsprogramma bij Oranje-stage

Reacties

De twintig kandidaat-internationals die door Oranje-bondscoach Louis van Gaal zijn uitgenodigd voor de trainingsstage wacht een zwaar programma. Om 13.30 uur vanmiddag verzamelen de twintig Eredivisie-voetballers zich in Hoenderloo om vervolgens om 18.00 uur voor het eerst te trainen.

Kritiek op pittig trainingsprogramma bij Oranje-stage

Tot de eerste oefeninterland tegen Ecuador, die op 17 mei als slotstuk van het eerste deel van de WK-voorbereiding geldt, traint de bondscoach veertien keer in tien dagen, terwijl de groep slechts twee vrije dagen geniet, zaterdag 10 mei en woensdag 14 mei. Zes keer traint de selectie twee keer op een dag. 

Raymond Verheijen, die als inspanningsfysioloog van Oranje, Zuid-Korea en Rusland en als adviseur van verschillende bondscoaches alle eindrondes sinds 2000 meemaakte, plaatst deze week in VI grote vraagtekens achter het schema.

'Het gaat nu niet om fitheid, maar om frisheid. Na een seizoen is de conditie nog prima, maar de frisheid laag. Dat laatste moet je zien terug te krijgen en dat gaat niet als je twee keer per dag intensief traint. Van Gaal laat zijn oren hangen naar het pseudo-wetenschappelijke gebabbel van Jos van Dijk (inspanningsfysioloog Oranje, red.)', aldus Verheijen, die in het verleden bij de KNVB al samenwerkte met Van Gaal.

Volgens Feyenoord-trainer Ronald Koeman is het geen probleem dat zijn spelers, Feyenoord leverde zeven kandidaat-internationals, direct na afloop van de competitie meteen worden overgeleverd aan een schema van twee keer trainen op een dag. 'Er komt een belangrijk toernooi aan', zegt de scheidende coach, 'dus ik geloof niet dat de spelers er moeite mee zullen hebben. Daarbij zijn de jongens van Feyenoord erg fit, dat hebben ze bewezen in de laatste fase van de competitie waarin we de tweede plaats veiligstelden.'

Lees in de nieuwe Voetbal International, die vanaf woensdag in de winkels ligt en via deze site nu al is te bestellen, de volledige uiteenzetting van Verheijen. Ook uitgebreide interviews met stagiairs Jordy Clasie, Georginio Wijnaldum, Joël Veltman en Davy Klaassen.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.