Koploper PSV lachende derde na doelpuntloze Klassieker

Reacties

Feyenoord heeft verzuimd te winnen op bezoek bij aartsrivaal Ajax. Koploper PSV is daarmee de grote winnaar na De Klassieker: 0-0. De Eindhovense ploeg zag de marge met nummer twee Ajax groeien tot zes punten.

Koploper PSV lachende derde na doelpuntloze Klassieker

In de eerste Klassieker van dit seizoen had Feyenoord, ondanks de 1-0 nederlaag, de overhand door de Amsterdamse defensie al vroeg onder druk te zetten. Ook in de Amsterdam Arena koos trainer Fred Rutten voor deze strategie en opnieuw moest de regerend landskampioen het antwoord schuldig blijven.

Ajax kwam geen moment toe aan zijn vertrouwde positiespel en Feyenoord domineerde, mede dankzij hangende rechtsbuiten Jens Toornstra, het middenveld. Ondanks het veldoverwicht hadden de Rotterdammers voor rust standaardsituaties nodig om doelgevaar te stichten. Na een corner kreeg Colin Kazim-Richards een uitgelezen mogelijkheid, maar hij stuitte op Jasper Cillessen (op de foto verstrengeld met Feyenoorder Jens Toornstra). Arek Milik kopte een inzet van Jean-Paul Boëtius van de doellijn, opnieuw na een hoekschop.

Ajax was ondertussen zoekende naar automatismen. Basisdebutant Riechedly Bazoer nam op het middenveld de plaats van Davy Klaassen over, maar het achttienjarige talent had moeite om zijn stempel te drukken. Frank de Boer liet Ricardo Kishna en Lasse Schöne regelmatig van flank wisselen. Dat leverde voor Feyenoord nauwelijks problemen op. Na de rust bracht de Ajax-coach Kolbeinn Sigthórsson in voor de onzichtbare Milik en een kwartier later volgde routinier Niki Zimling, die Bazoer verving.

Irritaties
Het was uiteindelijk de IJslandse spits die in de 69ste minuut Kenneth Vermeer voor het eerst aan het werk zette, maar Vermeer hoefde bij zijn terugkeer in De Arena tegen een machteloos Ajax geen heldendaden te verrichten om een tegentreffer te voorkomen. Beide ploegen hadden een overwinning nodig om de achterstand op koploper PSV niet nog verder te zien oplopen, wat ervoor zorgde dat de onderlinge irritaties op het veld steeds meer opliepen.

Daarnaast zorgde deze uitgangspositie ervoor dat in de slotfase een open wedstrijd ontstond, wat vooral Feyenoord opgelegde kansen opleverde. Net als in De Kuip faalden de Rotterdammers echter in de afwerking. Jens Toornstra kopte uit kansrijke positie in de handen van Cillessen en het was nota bene Kazim-Richards die een kopbal van Boëtius uit de doelmond haalde.

Dus bleef de eerste uitzege van Feyenoord in De Klassieker sinds 28 augutus 2005 (1-2) uit. Dat er niet werd gescoord in het duel tussen de twee aartsrivalen kwam overigens pas één keer eerder voor in de historie, dat was op 28 oktober 1978 in Amsterdam. Zowel Ajax als Feyenoord schiet echter niets op met het doelpuntloze gelijkspel. Koploper PSV, dat de voorsprong op Ajax (zes punten) en Feyenoord (veertien punten) zag groeien, was in feite de grote winnaar in De Arena.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.