Koploper FC Twente wint moeizaam van Excelsior

FC Twente heeft zaterdagavond een moeizame overwinning geboekt op Excelsior: 2-1. Na een vroege achterstand volgde een spervuur aan Twente-kansen. Omdat alleen Nacer Chadli (foto) en Marc Janko het vizier op scherp hadden staan, werd de zege enigszins moeizaam behaald.

Leen van Steensel bezorgde Excelsior een even verrassende als vliegende start. Ryan Koolwijk leverde in de tweede minuut een scherp aangesneden vrije trap af, Van Steensel klopte Douglas in de lucht, verlengde de bal en zag dat Nikolay Mihaylov geen antwoord had: 0-1.

Al direct na de openingstreffer ging Twente vol overgave op zoek naar de gelijkmaker. Wat volgde was een stortvloed aan kansen. Chadli vergat een medespeler in kansrijke positie te brengen en een vrije trap van Ruiz hobbelde zonder te worden aangeraakt via de buitenkant van de paal naast.

Dario Vujicevic, hij verving de geblesseerde Theo Janssen, dacht vervolgens de thuisploeg wél langszij te schieten. Jordy Clasie bracht redding op de doellijn.

De aanvalsgolf deed vermoeden dat een treffer voor FC Twente niet lang op zich kon laten wachten en het doelpunt kwam ook. Chadli draaide na 26 minuten knap weg bij Daan Bovenberg en besloot met een schot in de lange hoek. Nog voor rust kreeg Luuk de Jong de kans de Tukkers op voorsprong te brengen, maar na een razendsnelle counter schoot hij hoog over.

Ook na de onderbreking was FC Twente de bovenliggende partij. Omdat de voorsprong voor de thuisploeg uitbleef, konden de Kralingers zo nu en dan de verdedigende stellingen verlaten.

De bevrijdende treffer voor FC Twente, waar Anouar Diba als invaller zijn debuut maakte, viel juist op het moment dat de storm wat was gaan liggen. Denny Landzaat brak door op rechts en vond met een lage voorzet Marc Janko die de bal al glijdend binnen frommelde: 2-1. In de slotfase kwam de nipte overwinning niet meer serieus in gevaar, hetgeen betekende dat Twente ook na dit weekend nog koploper is. Foto: VI Images