Koploper FC Twente kan Ajax nog meer pijn doen

Vi.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de tiende speelronde is dat FC Twente - Ajax.

Koploper FC Twente kan Ajax nog meer pijn doen
Actueel

Verwachtingspatronen

Het realisme werd afgelopen zomer teruggebracht in Enschede. Jarenlang werd er ambitieus gerept over een titelstrijd en Champions League-voetbal maar stond FC Twente aan het einde van de rit uiterst teleurstellend met lege handen. Een nieuw elftal, vol talent, moet de hoge amusementswaarde terugbrengen in de Grolsch Veste. Tot op heden met succes. De Tukkers zijn koploper en scoorden samen met Ajax (22 keer) het vaakst van alle clubs in de Eredivisie. Daarentegen kreeg de ploeg van trainer Michel Jansen slechts vijf goals tegen (Ajax al dertien).

Na drie kampioenschappen op rij begon Ajax als de titelkandidaat aan het seizoen. Toch wisten de Amsterdammers de sterke reeks uit het vorig seizoen niet door te trekken. Vlak voor het sluiten van de transfermarkt vertrokken Toby Alderweireld en Christian Eriksen, wekelijks gegrabbel van Kenneth Vermeer zorgde voor een keeperswissel en ook in de andere linies is de ploeg van Frank de Boer nog altijd zoekende.

Het gevolg is moeizaam spel in balbezit en in competitieverband alweer tien verliespunten. Omdat geen enkel team in de Eredivisie een constante prestatiecurve neerzet, is de achterstand nauwelijks opgelopen en staat Ajax op slechts een puntje van koploper FC Twente.

Persoonlijk duel

Bengtsson versus Sigthorsson

Hij is alweer aan zijn vierde seizoen bij FC Twente bezig, maar lijkt dit seizoen zijn ware vorm te etaleren. Slechts vijf goals incasseerden de Tukkers en dat is mede te danken aan Rasmus Bengtsson. In het jeugdige elftal moet de aanvoerder de leiding nemen. Daarnaast is de Zweed dit seizoen opvallend trefzeker. In negen duels scoorde de centrumverdediger al vier keer.

Dat is slechts een doelpuntje minder dan de spits van Ajax. Kolbeinn Sigthorsson had in Amsterdam dit seizoen twee doelen: fit blijven en met goals belangrijk zijn voor de ploeg. In het eerste deel slaagt hij, na jaren vol blessureleed, maar als centrumspits heeft hij nog niet het onvoorwaardelijke vertrouwen afgedwongen. Sigthorsson werd zelfs onlangs als rechtsbuiten geposteerd, maar door de hamstringblessure van Bojan Krkic kreeg hij alsnog zijn geliefde positie terug. Afgelopen week was de aanvaller nog trefzeker voor zijn land IJsland, dat zich verrassend plaatste voor de WK-play-offs. Het is te hopen voor Ajax dat hij zijn goede vorm kan doortrekken naar Nederland. Vandaag te beginnen met de onderlinge duels met Bengtsson.

Tactiek

Dominant voetbal

FC Twente wil vermaak koppelen aan resultaat. Na een weifelend begin, is de ploeg de laatste weken aan een ijzersterke serie bezig. De talenten Quincy Promes en Kyle Ebecilio laten zich nadrukkelijk zien, net als de Ghanese middenvelder Shadrag Eghan. Spits Luc Castaignos pikt zijn doelpunten mee en Dusan Tadic toont wekelijks zijn exceptionele klasse. De vrijheden in het spel van de Tukkers zijn een wapen geworden waar elke tegenstander moeite mee heeft. In balbezit is de ploeg steeds sterker geworden, maar ook in de omschakeling kan FC Twente gevaarlijk zijn.

Ajax wil dominant aanvallend voetbal spelen, op de helft van de tegenstander. Vooral met dat laatste hebben de Amsterdammers veel problemen. Het vele balbezit wordt te weinig omgezet in doelgerichte kansen. Het ontbeert de ploeg momenteel aan creativiteit, hoewel het rendement de laatste weken goed is. Zowel Go Ahead Eagles, FC Utrecht en FC Volendam (beker) werden aan de kant gezet, terwijl tegen AC Milan een verdiend punt werd behaald. Dit waren wel allemaal thuisduels, waardoor het interessant wordt om te zien hoe de jeugdige ploeg zich staande houdt in een uitwedstrijd.

Het belooft hoe dan ook zaterdagavond een boeiend gevecht te worden in een kolkende Grolsch Veste. Kan FC Twente de huidige landskampioen op grotere afstand zetten?

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen