Konoplyanka: 'Gouden Bal naar Fedetsky, niet naar Ribéry'

Na de 2-0 overwinning in eigen huis op Frankrijk heeft Evgen Konoplyanka provocerend gesteld dat verdediger Artem Fedetsky meer recht heeft op de Gouden bal dan Franck Ribéry (foto boven).

Konoplyanka: 'Gouden Bal naar Fedetsky, niet naar Ribéry'

Rechtsback Fedetsky speelde Ribéry totaal uit de wedstrijd, wat hem op lof kwam te staan van buitenspeler Konoplyanka, die vanaf de strafschopstip vrijdagavond de eindstand op 2-0 bepaalde. Tegenover Championat zei de aanvaller uit Oekraïne: 'Ik heb gelezen dat Franck Ribéry rekening houdt met de Gouden Bal, maar we kunnen die prijs beter aan Artem Fedetsky geven, niet aan Ribéry. Hij speelde hem uit de wedstrijd. De vrouw van Riberý moet de lege plek op de schoorsteen nu maar opvullen met een vaas met bloemen, of zoiets.'

Het vertrouwen bij Oekraïne heeft alles te maken met de omwenteling die plaats heeft gevonden sinds Mykhaylo Fomenko in december 2012 werd benoemd tot bondscoach. Sindsdien verloor Oekraïne namelijk geen wedstrijd meer. Van de elf interlands onder leiding van Fomenko werden er negen winnend afgesloten en twee gelijk gespeeld. Bovendien kreeg Oekraïne al acht wedstrijden op rij geen tegendoelpunt.

De betere resultaten gingen gepaard met enkele wijzigingen die Fomenko doorvoerde. Op het moment van zijn aantreden had Oekraïne slechts één van zijn laatste zeven interlands gewonnen. Fomenko besloot daarop een verjonging door te voeren en te kiezen voor een flexibeler tactisch concept. Hij verklaarde zijn keuzes in The Guardian. 'Je ziet tegenwoordig nauwelijks rigide tactische concepten meer in het voetbal. Je moet je formatie meerdere keren veranderen in een wedstrijd. Als je dat niet doet, dan levert je dat een duidelijk nadeel op.'

Als Oekraïne dinsdag in Frankrijk de 2-0 voorsprong niet uit handen geeft, dan plaatst het zich voor de tweede keer in zijn historie voor het WK. In 2006 haalde Oekraïne tijdens zijn eerste deelname tot de kwartfinales, waarin de latere wereldkampioen Italië met 3-0 te sterk was.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen