Koeman pakt tegen Chelsea eerste punt in topwedstrijd

Manager Ronald Koeman heeft met Southampton een zwaarbevochten punt gepakt tegen koploper Chelsea. Daarmee maken The Saints een einde aan een reeks nederlagen tegen topclubs: 1-1.

Chelsea nam vanaf de eerste minuut het heft in handen in het St. Mary’s Stadium, maar kon het veldoverwicht niet omzetten in kansen. Sterker nog: het was Southampton dat via de omschakeling het gevaarlijkst was. In de veertiende minuut kon John Terry slechts met een uiterste inspanning voorkomen dat José Fonte scoorde uit een corner.

Drie minuten later nam Southampton wel de leiding. Een lange bal van de negentienjarige basisdebutant Matt Targett, die speelde omdat de gehuurde linksback Ryan Bertrand niet mocht spelen tegen zijn eigenlijke werkgever, werd door Graziano Pellè met zijn borst teruggelegd. Dusan Tadic stuurde vervolgens Sadio Mané weg, die tegenover Thibaut Courtois koel bleef: 1-0.

Sadio Mané schiet Southampton op voorsprong tegen Chelsea.

Voor Tadic was dat alweer zijn zevende assist in de Premier League. Alleen Cesc Fabregas gaf nog vaker een beslissende pass en vlak voor rust lukte dat hem alweer voor de dertiende keer dit seizoen. Met een leep balletje stuurde hij Eden Hazard weg, die van links naar binnenkwam en met rechts doeltreffend uithaalde: 1-1.

Druk
Gesteund door de gelijkmaker voerde Chelsea de druk op Southampton steeds meer op. Met name Hazard zorgde voor veel dreiging, maar de Belgische vleugelspeler was in de tweede helft minder scherp in zijn afwerking. In de slotfase bracht Chelsea-manager José Mourinho met Didier Drogba nog een extra aanvaller in, maar ook de ervaren Ivoriaan kon de beslissende tik niet uitdelen aan Southampton, dat vlak voor tijd Morgan Schneiderlin – twee keer geel - nog rood zag krijgen.

Toch bleven The Saints voor het eerst dit seizoen in de competitie overeind tegen een topclub. Eerder bleken Liverpool (2-1), Tottenham Hotspur (1-0), Manchester City (0-3), Arsenal (1-0) en Manchester United (1-2) te sterk. Door het gelijkspel blijft Southampton vierde staan, terwijl Chelsea het kalenderjaar afsluit als koploper.