KNVB-bekerfinale bepalend voor strijd om Europese tickets

Reacties

Behalve de fans van Feyenoord en FC Utrecht zijn ook die van enkele andere Eredivisie-clubs vanaf 18.00 uur aandachtig toeschouwer van de KNVB-bekerfinale in De Kuip. Als de Rotterdammers zegevieren in het eigen stadion, is de kans immers groot dat ook de vierde plek toegang geeft tot de Europa League.

KNVB-bekerfinale bepalend voor strijd om Europese tickets

De bekerwinnaar gaat sinds vorig seizoen rechtstreeks naar de groepsfase van de Europa League. Als Feyenoord na FC Groningen de tweede club is die van dat voorrecht gebruik maakt en tegelijkertijd derde wordt in de Eredivisie, belooft het tijdens de laatste twee speelronden nog een spannende strijd te worden om het EL-ticket dat via de competitie te verdienen is.

Bij dat scenario heeft AZ momenteel de beste papieren. De nummer drie van vorig seizoen staat na 32 duels vierde, met drie punten meer dan FC Utrecht en Heracles Almelo en zes meer dan PEC Zwolle. Met name Utrecht vormt nog een bedreiging. Het doelsaldo van de bekerfinalist is maar iets slechter (+9 om +12) en op de laatste speeldag treffen beide clubs elkaar in de Domstad.

FC Groningen kende na de bekerwinst van vorig seizoen de primeur door direct in te stromen in het hoofdtoernooi van de Europa League.
FC Groningen kende na de bekerwinst van vorig seizoen de primeur door direct in te stromen in het hoofdtoernooi van de Europa League.

Bij een nederlaag van Utrecht tijdens de bekerfinale in De Kuip, zou dat duel voor de ploeg van trainer Erik ten Hag dus heel goed als herkansing kunnen fungeren. Maar winnen van Feyenoord is natuurlijk verreweg de snelste weg naar het eerste Europese avontuur sinds 2010/11. In dat geval moeten de Rotterdammers de derde plaats stevig in handen houden.

Utrecht kan die positie met een achterstand van zeven punten op Feyenoord immers niet meer bereiken. Voor de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst zou het bij een teleurstellend resultaat in De Kuip de uitweg zijn richting Europa. Die is vanaf de derde plaats wel langer dan bij bekerwinst. Vanuit de Eredivisie begint de Europa League al in de derde voorronde.

Play-offs
Ook de winnaar van de play-offs stroomt tijdens die fase in. Welke plekken toegang geven tot de barrageduels om Europees voetbal, wordt ook mede bepaald in De Kuip. Bij winst en een derde plaats van Feyenoord zijn dat de plekken vijf tot en met acht. Als Utrecht de beker wint en in de Eredivisie bij de eerste zeven eindigt, is de achtste plek eveneens goed voor een ticket voor de play-offs. Dat zou goed nieuws zijn voor NEC, de ploeg die momenteel de achtste plaats op de ranglijst bezet. De Nijmegenaren moeten dan wel concurrenten Vitesse en FC Groningen onder zich houden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.