KNVB onderzocht in 2010 al rol Abramovich bij Vitesse

Reacties

De KNVB vermoedde al in 2010 dat Roman Abramovich betrokken was bij de overname van Vitesse. Dat blijkt uit een fax die de bond op 23 november van dat jaar stuurde naar Graham Peaker, de intelligence coördinator van de UEFA.

KNVB onderzocht in 2010 al rol Abramovich bij Vitesse

De KNVB laat in het schrijven weten uitvoerig onderzoek te hebben gedaan naar de overname door Merab Jordania. Directeur betaald voetbal Bert van Oostveen (foto) schrijft: 'Duidelijk is geworden dat Marindale Trading Ltd., een bedrijf dat op 14 juli 2010 is opgericht op de Virgin Islands, het mogelijk maakt dat Jordania Vitesse koopt. Via een web van bedrijven kan er een connectie worden gemaakt met Snegri Development. Een bedrijf van de broers Chigirinskiy, waarvan Roman Abramovich zestien procent van de aandelen bezit. Details van de financiële condities, inclusief het geld dat Marindale beschikbaar stelt aan de heer Jordania, zijn onbekend. Dit geeft dan ook geen uitsluitsel over de mogelijke invloed van de heer Abramovich en de broers Chigirinskiy. Gelet op het bovenstaande, de acquisitie van Vitesse door Mr. Jordania, is voor de KNVB geen reden voor nader onderzoek.'

Op dezelfde dag stuurde de KNVB een soortgelijke brief richting Vitesse. Kennelijk was er ondanks de vraagtekens bij de financieringsvorm, geen aanleiding voor een verder onderzoek naar de banden tussen Vitesse en Chelsea. Vreemd genoeg liet de KNVB vorige week naar aanleiding van een artikel in VI 30 weten juist meer informatie te willen verkrijgen over mogelijke belangenverstrengeling.

Namens de voetbalbond reageert persvoorlichter Hans van Kastel: 'Om de integriteit van de Nederlandse competitie te bewaken, onderzochten de KNVB en andere experts in opdracht van de KNVB de financieringsconstructie rond de overname. De fax is een beknopte samenvatting van de onderzoeksresultaten. Er waren geen feiten die in strijd waren met de bestaande reglementen. Wat er uit het onderzoek kwam, was dat er op papier via een web van bedrijven een connectie was met een bedrijf waarvan Abramovich zestien procent van de aandelen had. Dat op zich was en is onvoldoende om vast te stellen of Abramovich bedrijfsmatige invloed heeft.'

'Dat Chelsea rechtstreeks het beleid van Vitesse zou bepalen, kwam ter sprake tijdens een interview van Jordania in De Telegraaf op 1 april 2014. Dat interview was voor de KNVB aanleiding Vitesse opnieuw om een toelichting over hun organisatiestructuur te vragen. De publicatie van Voetbal International is een uitgebreider vervolg op wat er in De Telegraaf stond en kan daarom mogelijk extra inzichten bieden.' De KNVB en Vitesse hebben op initiatief van de Arnhemse club een vervolgafspraak gemaakt.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.