Klinsmann nodigt veelbesproken Jóhannsson uit voor VS

Bondscoach Jürgen Klinsmann heeft AZ-spits Aron Jóhannsson (22) opgeroepen voor de oefenwedstrijd van de Verenigde Staten tegen Bosnië-Herzegovina. De in Amerika geboren IJslander maakte vorige week bekend voor de nationale ploeg van de VS te willen uitkomen.

Klinsmann nodigt veelbesproken Jóhannsson uit voor VS

Die keuze viel bijzonder slecht bij de IJslandse voetbalbond, die bij monde van voorzitter Geir Thorsteinsson zelfs een oproep deed aan de IJslandse regering, de FIFA en de Amerikaanse voetbalbond de beslissing ongedaan te maken.

Nu Jóhannsson is geselecteerd voor Team USA lijken de inspanningen van de IJslandse bond om hem anders doen te besluiten vergeefs. Er is nog wel enige hoop, aangezien de interland tegen Bosnië-Herzegovina van woensdag 14 augustus vanwege de vriendschappelijke aard niet bindend is. Op 7 september staat echter al de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Costa Rica gepland. Mocht Jóhansson dan uitkomen voor de VS, dan is zijn besluit onomkeerbaar.

De keuze van Jóhannsson voor de VS lijkt vooral gebaseerd op sportieve gronden. IJsland nam immers nog nooit deel aan een WK-eindronde. Dit in tegenstelling tot de Noord-Amerikaanse voetbalgrootmacht, die in de kwalificatiereeks afstevent op de tiende WK-deelname in de historie.

Saillant detail is dat Jóhannsson bij de Amerikaanse nationale ploeg opnieuw te maken krijgt met Jozy Altidore, die hij afgelopen seizoen boven zich moest dulden in de pikorde bij AZ. Sinds de 23-jarige aanvaller naar Sunderland vertrok is Jóhansson eerste keus in Alkmaar.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen