IJslandse woede over keuze AZ'er Jóhannsson voor VS

De keuze van AZ-spits Aron Jóhannsson voor het nationale team van de Verenigde Staten is bijzonder slecht gevallen in IJsland. Bondsvoorzitter Geir Thorsteinsson wil dat de IJslandse regering ingrijpt.

IJslandse woede over keuze AZ'er Jóhannsson voor VS

Jóhansson had de keuze vanwege zijn dubbele nationaliteit. Hoewel hij voor Jong IJsland is uitgekomen, heeft hij voor het vervolg van zijn interlandcarrière gekozen voor de Verenigde Staten. Dinsdag bracht de AZ-aanvaller zijn besluit naar buiten.

De keuze voor zijn geboorteland in plaats van het land van zijn ouders heeft kwaad bloed gezet bij de IJslandse bond. 'Dit druist in tegen alle wetten van nationale elftallen. Dit is beslist niet normaal', zegt voorzitter Thorsteinsson. 'Hopelijk laat de IJslandse overheid ook z'n stem horen. Dit is serieus.'

'Het is duidelijk dat hij bij IJsland hoort en nergens anders. Als hij ergens anders gaat spelen, worden de regels misbruikt', aldus de preses over Jóhannsson, die enkele jaren na zijn geboorte in de Amerikaanse staat Alabama verhuisde naar IJsland.

'Dit is een heel slecht precedent. Als klein land hebben we iedereen nodig. Ik denk dat Aron op zijn besluit zal terugkomen. Zeker als het volk hem aanspoort het enige juiste besluit te nemen', aldus Thorsteinsson. 'Ik heb een brief aan de Amerikaanse voetbalbond en de FIFA geschreven. Ik heb de bond verzocht om ervoor te zorgen dat Jóhannsson van z'n plannen afziet. Hij is een echte IJslander.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen