Kleurloos Ajax winterkampioen na hoogstandje Bazoer

Ajax heeft zich na een kleurloze zege op De Graafschap officieel tot winterkampioen van de Eredivisie gekroond. De Superboeren kwamen in Amsterdam erg dicht bij een stunt: 2-1.

Gezien het verschil van zeventien plaatsen en 33 punten werd een zeer eenvoudige zege van Ajax verwacht. De Amsterdammers maakten tegen De Graafschap van begin af aan echter een matte indruk. Trainer Frank de Boer uitte al vroeg in het duel zijn onvrede tegen zijn spelers, die ongeïnspireerd oogden tegen de hekkensluiter.

In de 26ste minuut brak Ajax de wedstrijd alsnog open. Arek Milik kopte keihard raak na een vrije trap van Nemanja Gudelj. Het bleek een incidentele opleving van de thuisploeg, in plaats van een opmaat naar een betere fase. Via Kristopher Vida kwam De Graafschap zeven minuten voor de pauze zelfs terug tot 1-1.

Ajax moest daardoor na de rust vol aan de bak om gezichtsverlies en een roemloos einde van 2015 te voorkomen. Om wat te forceren bracht trainer Frank de Boer met Vaclav Cerny een aanvallende versterking binnen de lijnen. Hij kreeg meteen een grote kans, maar stuitte op doelman Hidde Jurjus, die even eerder een vrije trap van Gudelj net naast had zien zeilen.

Naarmate de tweede helft vorderde werd het overwicht van Ajax groter. In de 69ste minuut leidde dat tot de verdiende voorsprong. Een voorzet van Viktor Fischer, die in de eerste helft nog een flink aantal kansen onbenut had gelaten, werd afgeslagen. De bal belandde vervolgens op de rand van de zestienmeter bij Riechedley Bazoer, die verwoestend hard en zuiver in de hoek volleerde: 2-1. De Graafschap gaf zich echter niet gewonnen en kwam via een knal van Vida zelfs nog dicht bij de gelijkmaker, maar Jasper Cillessen redde ternauwernood. Lasse Schöne had de zege voor Ajax in de extra tijd nog wat meer aanzien kunnen geven, maar schoot recht op Jurjus.

Door de benauwde zege kroonde Ajax zich officieel tot winterkampioen van de Eredivisie. Met 41 punten uit zeventien duels hebben de Amsterdammers er drie meer dan PSV en profiteren zij volop van de misstap van Feyenoord (36 punten) tegen NEC. Het vertoonde spel tegen de hekkensluiter zal De Boer echter veel zorgen baren. De Graafschap speelde in De Arena heel behoorlijk, maar heeft weinig aan die complimenten. De club van trainer Jan Vreman staat een straatlengte (acht punten) achter op nummer zeventien FC Twente en is daarmee de gedoodverfde degradatiekandidaat.