Keizer Virgil, klaar voor een topclub

Reacties

Virgil van Dijk neemt het in de dertiende speelronde van de Premier League met Southampton op tegen het Everton van Ronald Koeman (zondag 17.30 uur). Süleyman Öztürk over de verdediger van The Saints.

Keizer Virgil, klaar voor een topclub

Hij heeft iets meer dan zestig Eredivisie-duels gespeeld voor FC Groningen, bijna tachtig competitiewedstrijden voor Celtic en nadert zijn vijftigste optreden in de Premier League. Virgil van Dijk bewandelde de weg der geleidelijkheid en telkens was hetzelfde patroon zichtbaar: hij groeide langzaam uit het elftal waarin hij speelde.

Om zichzelf opnieuw uit te dagen moest hij weg uit Schotland. Het ging hem allemaal net iets te makkelijk af. Keizer Virgil vormde een soort eenmanscompetitie, spitsen verdwenen negentig minuten lang in een onbekend niemandsland.

Bij Southampton is hij nog completer geworden, heeft hij leren verdedigen in een hoger tempo en bewijst hij bijna wekelijks dat hij klaar is voor een topclub. Virgil heerst in de lucht, over de grond en wordt nu door bijna alle volgers bij de beste verdedigers in de competitie geschaard. Dat enthousiasme is niet onterecht. De Oranje-international heeft zich in een kleine anderhalf jaar opgewerkt tot een onmisbare kracht in de achterhoede van Southampton. Net als eerder bij Celtic kun je zeggen: hij is opnieuw te goed voor het elftal waarin hij nu actief is. Met andere woorden: Virgil van Dijk mag voorzichtig gaan denken aan een nieuwe stap. Hij is klaar voor een topclub en heeft aangetoond over zoveel flexibiliteit te beschikken dat hij zich telkens weet aan te passen aan een hoger niveau.

Kenners roemen zijn voetballende vermogen en zeggen dat hij daarin beter is dan John Stones van Manchester City. Zijn trainer Claude Puel meende begin deze maand dat Van Dijk een van de beste verdedigers ter wereld kan worden. Afgelopen week blonk hij uit in het thuisduel met Liverpool, eerder dit seizoen viel hij al in positieve zin op bij Manchester City.

Een half jaar geleden tekende de 25-jarige mandekker een verbeterd contract tot medio 2022. Hij is ongetwijfeld het volgende kroonjuweel van Southampton dat voor een miljoenenbedrag wordt verpatst aan een kampioenskandidaat.

Programma
Burnley 26-11
13:30
Manchester City
Hull City 26-11
16:00
West Bromwich Albion
Leicester City 26-11
16:00
Middlesbrough
Liverpool 26-11
16:00
Sunderland
Swansea City 26-11
16:00
Crystal Palace
Chelsea 26-11
18:30
Tottenham Hotspur
Watford 27-11
13:00
Stoke City
Arsenal 27-11
15:15
AFC Bournemouth
Manchester United 27-11
17:30
West Ham United
Southampton 27-11
17:30
Everton
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.