Katongo, kompas van Zambia en Afrika's beste in 2012

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor Christopher Katongo, aanvoerder van regerend Afrikaans kampioen Zambia en door de BBC uitgeroepen tot Afrikaans speler van het 2012. Niet in Engeland hoog aangeschreven Afrikanen als Kolo Toure, Yaya Toure of Didier Drogba wonnen afgelopen jaar de BBC African Footballer of the Year Award, maar de Zambiaan Christopher Katongo. Een opmerkelijke keuze, maar wel de ultieme erkenning voor de Zambiaanse aanvoerder.

Katongo, kompas van Zambia en Afrika's beste in 2012

De Toure-broers wonnen de landstitel met Manchester City en Drogba loodste Chelsea naar de Champions League. Sensationele prestaties voor de Afrikaanse sterkhouders. Katongo was de leider van Zambia. Hij was als topscorer en beste speler van het Afrikaanse titeltoernooi de man achter het succes. Katongo troefde op basis daarvan zijn bekendere tegenstrevers af in de verkiezing. Christopher Katongo is een laatbloeier. Dertig is-ie al, tot zijn 22ste speelde hij gewoon in zijn vaderland. Clubs met stripboekachtige namen als Butondo West Tigers, Kalulushi Modern Stars en Green Buffaloes waren zijn werkgevers. In 2004 waagde hij de stap naar het buitenland, al bleef Katongo wel in Afrika. Het Zuidafrikaanse Jomo Cosmos contracteerde hem. Daar bleek over wat een begenadigde voetballer Zambia beschikte. Met 36 goals in 72 wedstrijden voor Jomo Cosmos maakte de technisch begaafde aanvaller indruk. Een toekomst in Europa leek aan hem besteed. EuropaTussen 2007 en 2011 was Katongo ook op de Europese velden te bewonderen. Hij speelde verdienstelijk, maar blonk zelden uit. Zijn prestaties bleven achter bij de verwachtingen. Eerst in Denemarken bij Brondby IF, daarna in Duitsland bij Arminia Bielefeld en tot slot bij het Griekse Xanthi. Zijn trainers en medespelers in Europa moeten bij het zien van de beelden vorig jaar van de Afrika Cup gedacht hebben dat het niet dezelfde Katongo was die daar schitterde. De allesbepalende speler aan Zambiaanse zijde maakte een overweldigende indruk. In september 2007 had Katongo al een verpletterende indruk gemaakt in de Zambiaanse nationale ploeg. Hij had zijn club in Zuid-Afrika net achter zich gelaten om zijn Europese droom na te jagen en uitgerekend in een interland tegen Bafana Bafana blonk hij uit. Katongo scoorde drie keer en zijn hattrick leverde hem promotie op in het Zambiaanse leger: de korporaal werd benoemd tot sergeant. Ruim vijf jaar later nam hij zijn verantwoordelijkheid als nieuwe Zambiaanse voetbalheld. Katongo inspireerde het elftal tot grootse daden. In de finale hielden de Zambianen stand tegen favoriet Ivoorkust. Katongo toonde zich een ware aanvoerder door in de strafschoppenreeks de eerste strafschop feilloos binnen te schieten. Veertien rake strafschoppen later stond hij met de Afrika Cup in zijn handen.

DrukEen nieuwe stunt zou zijn status in Zambia onaantastbaar maken, als-ie dat al niet is. Katongo gelooft in een herhaling van de surprise, maar hij voelt ook de druk. 'Vorig jaar verwachtte niemand een zege van ons, nu is het halen van de finale haast een eis', aldus de man die inmiddels hoort tot de beste betaalde Afrikaanse sporters van nu. Katongo merkte dat het verwachtingspatroon in Zambia veel hoger is dan voorheen. Daar had hij de afgelopen tijd weinig van mee gekregen. Na het hoogtepunt in zijn loopbaan keerde hij terug naar China. Vorig jaar al speelde hij voor Henan Construction in de Chinese competitie. Ook daar ziet men een heel andere Katongo dan wanneer hij het shirt van Zambia om de schouders heeft. Vaderlandsliefde stuwt Katongo naar grote hoogten. Lukt het hem nog een keer nu hij als beste Afrikaanse speler van het jaar 2012 alle ogen op hem weet gericht?

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen