Claude Le Roy is broodtrainer en avonturier tegelijk

Voor VI volgt Chris Tempelman het toernooi om de Afrika Cup. Vandaag aandacht voor Claude Le Roy, bondscoach van DR Congo. De trainer schrikt niet meer van Afrikaanse toestanden zoals die afgelopen week plaatsvonden bij de Congolezen. Je hebt trainers en wereldreizigers. Claude Le Roy valt in beide hokjes te stoppen. De 64-jarige Franse bondscoach van DR Congo is als trainer in vele hoeken van de wereld actief geweest. Hij combineerde zijn twee passies, voetbal en reizen, en streek overal waar hij kwam een behoorlijk salaris op.

Claude Le Roy is broodtrainer en avonturier tegelijk

De chaos die afgelopen week bij DR Congo heerste, zal de ervaren Fransman niet verontrust hebben. Dat beloftes niet nagekomen worden en dat zaken niet allemaal even strak geregeld zijn bij Afrikaanse voetballanden, is voor Le Roy een gegeven in plaats van een ergernis. Afrikaanse media meldden dat de bondscoach zijn ontslag had ingediend naar aanleiding van het ontstane rumoer. Het is nergens bevestigd, maar het zal ongetwijfeld kloppen.

Le Roy is een broodtrainer die bij voorkeur zijn contract niet uitdient en dan een fraaie premie meekrijgt. Zo verbond hij zich in 2009 voor vier jaar aan de nationale bond van Oman. Het ambitieuze plan van Oman om op een WK te verschijnen klonk mooi, het geboden geldbedrag haalde hem over. In maart 2011 trok hij naar Syrië. Voor exact twee maanden.

Claude Le Roy zou in Nederland gewoon Klaas de Koning geheten hebben en waarschijnlijk langs de lijn hebben gestaan bij een goedbetalende amateurclub. Maar met een naam als Claude Le Roy lonkte een internationale trainersloopbaan, zo moet de oefenmeester gedacht hebben. De avonturier begon zijn trainersloopbaan in 1980. Drie jaar lang had hij de club waar hij als speler stopte, Amiens SC, onder zijn hoede. Maar de reislustige trainer wilde meer van de wereld zien. Na Grenoble en Al-Shabab lonkte het bondscoachschap. Even een lijstje landen waar Claude Le Roy keuzeheer speelde: Kameroen, Senegal, Maleisië, DR Congo, Ghana, Oman, Syrië en weer DR Congo. En tussendoor nog kortstondige dienstverbanden bij Strasbourg, Shanghai Cosco en Cambridge United.

In Kameroen maakte Le Roy de meeste indruk. Hij was met het land in 1986 verliezend finalist en twee jaar later winnaar op het Afrika Cup-toernooi.

Heeft Le Roy voetbalkennis? Zonder meer. Hij is een graag geziene bondscoach en veel collega's roemen hem om zijn kwaliteiten. Zijn cv herbergt nog twee klussen die duidelijk maken dat hij meer in zijn mars heeft dan Afrikaanse landen coachen. In 1996 stond hij bij AC Milan op de loonlijst als adviseur. Wat-ie precies adviseerde is nooit helemaal duidelijk geworden, maar Silvio Berlusconi betaalde hem voor zijn adviezen.

Ook Paris Saint-Germain is een voormalige werkgever. Bij de Parijse club was hij in het seizoen 1997/98 even directeur voetbalzaken. Nu de Qatarese eigenaren PSG in de greep hebben, zal Le Roy ongetwijfeld een sollicitatiebrief klaar hebben liggen.

Zijn baan in 2004 bij Cambridge United brengt nog een aardig verhaal met zich mee. Naar eigen zeggen assisteerde Le Roy daar zijn goede vriend en protegé Hervé Renard. Inderdaad, de huidige bondscoach van Zambia. Renard won vorig jaar de Afrika Cup met de Zambianen. Uiteraard met dank aan Le Roy. Volgens Le Roy zelf althans.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen