Karaktervol NEC buigt vroege achterstand om tegen Roda JC

NEC heeft in eigen huis Roda JC met 4-3 verslagen, terwijl de Limburgers bij rust met 2-0 voor stonden. Dankzij de overwinning pakt NEC belangrijke punten in de strijd tegen degradatie.

In Nijmegen stond Roda binnen twaalf minuten op een 2-0 voorsprong. Guus Hupperts opende na acht minuten de score, door zijn directe tegenstander Victor Pálsson uit te kappen en met rechts raak te schieten. Niet veel later leek Krisztian Németh het duel al vroeg te beslissen. Hij rondde een individuele actie af met een doeltreffende schuiver.

NEC bleek echter niet onder de indruk en creëerde de ene na de andere kans. In de afwerking was de thuisploeg echter vaak onzuiver en anders lag Roda-doelman Filip Kurto in de weg. Kevin Conboy was voor rust nog het dichtst bij de aansluitingstreffer, maar hij zag zijn schot via de onderkant van de lat uit het doel stuiteren.

Guus Hupperts bejubelt de openingstreffer van Roda JC.

Na de hervatting had NEC nog geen minuut nodig om de 2-1 te produceren. Een mooie één-twee tussen Marnick Vermijl en Søren Rieks (foto boven) werd afgerond door de Belgische rechtsback Vermijl. Na dat doelpunt wilde NEC meer en dat kreeg het in de 61ste minuut, toen een vrije trap van Jakob Jantscher via het hoofd van Rieks in het doel belandde. Deze gelijkmaker van NEC was de vijfhonderdste treffer van dit seizoen in de Eredivisie.

De verdiende voorsprong volgde zes minuten later. Christoph Hemlein leverde een uitstekende voorzet af, die door Rieks simpel werd ingetikt. Tien minuten voor tijd zat de defensie van Roda er opnieuw helemaal naast bij een vrije trap van Jantscher. Ditmaal kon Conboy geheel vrijstaand de bal in koppen.

Frank Demouge maakte vijf minuten voor tijd zelfs nog de aansluitingstreffer voor Roda. In de slotminuut hadden de Limburgers nog een strafschop verdiend, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis zag een handsbal van NEC-aanvoerder Rens van Eijden over het hoofd.

Roda won al zes duels (G2, V4) op rij niet in de Eredivisie. De laatste drie wedstrijden eindigden zelfs in een nederlaag. De zege op PSV (2-1) op 27 oktober was de laatste in de competitie. NEC heeft juist de stijgende lijn te pakken. Ondanks de overwinning blijven de Nijmegenaren laatste op de ranglijst.