Kanon wint met Ivoorkust, Serero en Traoré in evenwicht

Wilfried Kanon is met Ivoorkust uitstekend van start gegaan in de laatste ronde van de Afrikaanse WK-kwalificatiereeks. Bertrand Traoré had met Burkina Faso tegen Zuid-Afrika beduidend meer moeite goed uit de startblokken te komen.

Ivoorkust – Mali 3-1
De strijd om het WK-ticket in Groep A belooft zwaar te worden. Ivoorkust is als Afrikaans kampioen de gedoodverfde favoriet om Mali, Gabon en Marokko voor te blijven en maakte die status zaterdag waar door zijn eerste wedstrijd tegen Mali overtuigend te winnen.

ADO Den Haag-verdediger Kanon kon een vroege achterstand door een goal van Werder Bremen-middenvelder Sambou Yatabaré niet voorkomen, maar nog voor rust had Ivoorkust orde op zaken gesteld door binnen een tijdsbestek van acht minuten drie keer te scoren.

De treffers van Jonathan Kodjia en Gervinho (foto) en de eigen goal van Salif Coulibaly betekenen dat Ivoorkust na één speelronde bovenaan staat in Groep C na het 0-0 gelijkspel tussen Gabon en Marokko. Alleen de poulewinnaar plaatst zich voor de mondiale eindronde in Rusland.

Burkina Faso – Zuid-Afrika 1-1
Traoré hoopt Burkina Faso voor het eerst in de historie naar het WK te leiden. De Ajax-aanvaller kon zijn land tegen het Zuid-Afrika van ploeggenoot Thulani Serero niet aan een zege helpen. Zo miste Jonathan Pitroipa een strafschop. Itumeleng Khune pakte de penalty. Het was een van de vele kansen die geen doelpunt opleverden.

Toen Dean Furman in de 81ste minuut dan toch toesloeg bij een corner, leek de middenvelder van Zuid-Afrika uit te groeien tot matchwinner. Banou Diawara bezorgde het thuisland echter alsnog een punt door vlak voor tijd gelijk te maken. Om 22.00 uur is het duel tussen Senegal en Kaapverdië van start gegaan in Groep D.

DR Congo – Libië 4-0
Dieumerci Mbokani had bij het thuisduel van DR Congo met Libië beduidend meer succes. De dertigjarige spits van Hull City leidde zijn land met twee goals naar een ruime zege op Libië. Ook Jonathan Bolingi en Ndombe Mubele scoorden voor het land dat in 1974 als Zaïre al eens meedeed aan het WK. Tunesië en Guinee zijn de andere landen in Groep A.