Kane laat Spurs toch nog juichen na ongelukkige rol Janssen

Tottenham Hotspur is tegen West Ham United ternauwernood ontsnapt aan de eerste nederlaag van het Premier League-seizoen. Harry Kane zorgde met twee goals in de slotfase voor een bizarre ommekeer: 3-2. Vincent Janssen vestigde juist in negatieve zin de aandacht op zich door een penalty te veroorzaken.

Janssen (foto) liet zondag tijdens het WK-kwalificatieduel van Oranje met Luxemburg nog verstek gaan wegens een hersenschudding, maar startte zaterdag voor het eerst sinds eind augustus weer samen met collega-spits Harry Kane in de basis. Het aanvalsduo had aanvankelijk echter moeite iets klaar te spelen tegen het langzaam maar zeker weer opkrabbelende West Ham. Een afgekeurde goal van Christian Eriksen, die buitenspel stond, was het enige echte wapenfeit voor rust van Spurs.

Voor het eerst sinds 2008 presteerde de ploeg van manager Mauricio Pochettino het daardoor om twee competitieduels op rij geen enkele bal binnen de palen te krijgen in de eerste helft. West Ham stelde daar weinig tegenover, maar kwam na 24 minuten wel op voorsprong dankzij kopspecialist Michail Antonio. Uit de rebound scoorde de 26-jarige vleugelspeler voor de elfde keer dit kalenderjaar met het hoofd, nadat Cheikhou Kouyaté uit een corner van Dimitri Payet de lat had geraakt.

De twintigjarige basisdebutant Harry Winks loopt juichend weg na zijn gelijkmaker, die tot stand kwam na een goed schot van Vincent Janssen.

Tottenham voerde de druk op om de eerste competitienederlaag te voorkomen. Dat leverde na rust al snel de gelijkmaker op toen Janssen na een voorzet van Danny Rose de bal op de vuisten van Darren Randolph knalde. Basisdebutant Harry Winks (20, foto) stond op de juiste plaats om de rebound binnen te tikken. Enkele minuten later was Eric Dier uit opnieuw een voorzet van Rose dichtbij de 2-1, maar ditmaal was een reflex van Randolph wél genoeg om een doelpunt te voorkomen.

West Ham hield daardoor stand en kreeg na een overtreding van Janssen op Winston Reid bij een corner zelfs een uitgelezen mogelijkheid om opnieuw de leiding te nemen. Manuel Lanzini faalde niet en stuurde Hugo Lloris vanaf elf meter de verkeerde hoek in. Meteen daarna werd Janssen van het veld gehaald door Pochettino, die in de slotfase tot zijn opluchting zag hoe West Ham via invaller Simone Zaza naliet de marge te vergroten. De Italiaanse spits miste in de tegenstoot twee goede mogelijkheden.

Dat kwam The Hammers duur te staan. Kane zorgde ervoor dat Tottenham toch nog de eerste Premier League-zege sinds 2 oktober boekte. Eerst tikte de Engelse spits de bal binnen nadat Randolph slechts een hand had gekregen tegen een voorzet van invaller Heung-Min Son. Na een overtreding op de Zuid-Koreaan schoot Kane in de extra tijd ook nog de 3-2 tegen de touwen uit een strafschop. Tottenham verkleinde het gat met nummer vier Arsenal zo tot een punt. West Ham, dat de derby nog met tien man eindigde door het tweede geel van Reid, blijft zeventiende.