Juventus wint in Lyon, FC Basel vernedert Valencia

FC Basel, Juventus en FC Porto hebben uitstekende zaken gedaan in de kwartfinale van de Europa League. De drie wonnen hun heenwedstrijden.

Olympique Lyon - Juventus 0-1
Juventus is er alles aan gelegen de eindstrijd van de Europa League te bereiken, aangezien die dit seizoen in het stadion van De Oude Dame wordt afgewerkt. Op bezoek bij Olympique Lyon zette de ploeg van trainer Antonio Conte in elk geval een flinke stap op weg naar de halve eindstrijd.

Het duel kwam moeilijk op gang met speldenprikken van Steed Malbranque (Lyon) en Andrea Pirlo (Juve), maar pas na 26 minuten moest Gianluigi Buffon - die zijn zevenhonderdste officiële wedstrijd namens Juventus keepte - voor het eerst in actie komen. Hij hield Jimmy Briand van scoren af. In de tegenaanval kreeg Carlos Tévez de eerste goede mogelijkheid namens de bezoekers, maar hij stuitte op doelman Anthony Lopes.

In het tweede bedrijf deden beide ploegen opnieuw niets voor elkaar onder en vielen er weinig kansen te bewonderen. Uit een vrije trap van Pirlo vloog de bal via Briand nog bijna in het doel van Lyon, maar Lopes redde uitstekend. Aan de andere kant bewees Buffon maar weer eens zijn waarde op een inzet van Samuel Umtiti.

Leonardo Bonucci (foto boven) zorgde uiteindelijk voor de overwinning van Juventus. De verdediger schoot in de 85ste minuut binnen uit een rebound en bezorgde zijn club daarmee een uitstekende uitgangspositie om de halve finale te bereiken.

FC Basel - Valencia 3-0
Tijdens de achtste finale maakte FC Basel indruk door te winnen van Red Bull Salzburg, dat een ronde ervoor Ajax nog overtuigend had uitgeschakeld. Ook tegen Valencia presteerden de Zwitsers uitstekend in het lege Sankt Jakob-Park. Vanwege de misdragingen van de fans in Salzburg moest Basel een wedstrijd zonder publiek afwerken.

Maar daar hadden de Zwitsers weinig last van. Valentin Stocker kreeg na ruim een kwartier de eerste mogelijkheid namens de thuisclub, maar de middenvelder stuitte op Vicente Guaita. Kort daarna maakte de doelman van Valencia ook een doelpoging van Marcelo Díaz onschadelijk.

Nadat Fabian Schär maar net naast had geschoten, was het in de 34ste minuut eindelijk raak. Matias Delgado scoorde op aangeven van Philipp Degen en vier minuten later maakte de Argentijn ook het tweede doelpunt van de wedstrijd, deze keer na voorbereidend werk van Schär. Op slag van rust kregen de gasten pas hun eerste kans, maar Seydou Keita kopte over.

Valencia begon veel beter aan de tweede helft, maar achtereenvolgens Paco Alcácer en Eduardo Vargas faalden tot twee keer toe in de afwerking. Stocker sloeg kort voor tijd wél toe aan de andere kant en bepaalde de eindstand op 3-0, waardoor FC Basel vol vertrouwen zal afreizen naar Valencia voor de return van volgende week in Mestalla.

FC Porto - Sevilla 1-0
In eigen Estádio do Dragão begon FC Porto prima aan het duel met Sevilla. Jackson Martínez kreeg na elf minuten de eerste goede mogelijkheid, maar uitgerekend de Portugese keeper Beto voorkwam een vroege openingstreffer. Het was vrijwel eenrichtingsverkeer, al was Sevilla-middenvelder Ivan Rakitic uit een vrije trap gevaarlijk in de 28ste minuut. Drie minuten later kwam de thuisclub verdiend op voorsprong via Eliaquim Mangala, die schitterend raak kopte uit een voorzet van Ricardo Quaresma.

Beto redde in de 38ste minuut met zijn voeten op een inzet van de vleugelaanvaller. Sevilla kwam zeven minuten later opnieuw goed weg, toen de doelman de bal na een schot van Steven Defour tegen de lat tikte. Ook na rust waren de beste kansen voor Porto, maar Beto voorkwam keer op keer een grotere achterstand. Zo hield hij Jackson Martínez, die een schorsing opliep voor de return door een gele kaart, halverwege de tweede helft van scoren af.

De gemiste kansen kwamen de thuisploeg nog bijna duur te staan, maar invaller Kevin Gameiro miste een kwartier voor tijd een enorme kans op de gelijkmaker. De zege was uiteindelijk zeer verdiend, maar volgende week tijdens de terugwedstrijd krijgt Sevilla de kans de achterstand goed te maken. Fernando is daar ook niet bij, aangezien hij kort voor tijd van het veld werd gestuurd.