Juist nu is eerste overwinning onder Blind gevraagd

Reacties

Danny Blind kan de eerste bondscoach in de geschiedenis worden die zijn eerste drie interlands verliest. Juist nu is een zege van levensbelang voor Oranje.

Juist nu is eerste overwinning onder Blind gevraagd

Blind begon met een valse start aan zijn klus als Oranje-keuzeheer. De EK-kwalificatieduels met IJsland (0-1) en Turkije (3-0) werden namelijk verloren, waardoor Oranje een klein wonder nodig heeft om zich nog te plaatsen voor de play-offs. Met nog twee wedstrijden voor de boeg heeft Nederland in Groep A twee punten achterstand op nummer drie Turkije, dat ook nog het voordeel heeft van een beter onderling resultaat.

Oranje heeft zaterdag tegen Kazachstan (uit) en drie dagen later tegen Tsjechië (thuis) genoeg aan drie punten als concurrent Turkije zijn laatste wedstrijden tegen Tsjechië (uit) en IJsland (thuis) allebei verliest. Beide landen zijn echter al geplaatst voor het EK. De kans is dus groot dat Nederland twee keer moet winnen om nog kans te maken op de derde plaats en dus deelname aan de play-offs. Dan mag Turkije niet meer dan drie punten pakken.

Een zege is voor Blind ook nodig om niet in de voetsporen te treden van voormalig bondscoaches Advocaat en Townley, die er niet in slaagden om te winnen in hun eerste drie interlands als Oranje-bondscoach. Advocaat verloor in 1992 van Italië (2-3) en Noorwegen (2-1), waarna tegen Polen de derde wedstrijd onder leiding van de Hagenaar eindigde in een gelijkspel (2-2). In 1924 leverden de eerste interlands van Townley als bondscoach twee gelijke spelen en een nederlaag op.

Blind kan de eerste worden die zijn eerste drie wedstrijden als bondscoach van het Nederlands elftal verliest. Op dit moment is hij samen met Guus Hiddink nog de slechtst startende keuzeheer in de geschiedenis van de KNVB. De Achterhoeker begon zijn eerste tijdperk met twee nederlagen, maar won daarna van Malta (4-0). Overigens werden de vierde en vijfde interland onder Hiddink destijds ook verloren, maar het EK van 1996 in Engeland werd wél bereikt.

De voorganger van Blind begon zijn tweede termijn ook met twee nederlagen (2-0 tegen Italië en 2-1 in Tsjechië) om vervolgens van Kazachstan te winnen met 3-1. Ook dit keer volgde voor Hiddink in de vierde en vijfde wedstrijd, tegen respectievelijk IJsland (2-0) en Mexico (2-3), een nederlaag. Mede door de cruciale verliespartijen tegen Tsjechië en IJsland heeft Blind een ware Houdini-act nodig om het EK nog te bereiken.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.