Juanfran bij Atlético pas echt thuis in Madrid

Reacties

De 26ste speelronde van de Primera Divisón staat in het teken van El Derbi Madrileño. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit op de clash Real Madrid - Atlético Madrid.

Juanfran bij Atlético pas echt thuis in Madrid

Veel meer dan hun thuisstad hebben Real en Atlético niet gemeen. Real is de club van de poen, kaviaar en Gálactico's. Atlético die van het volk, hard werken en de tweedehandsjes.

Een speler die symbool staat voor alle verschillen tussen Real en Atlético is Juan Francisco Torres Belén, beter bekend als Juanfran. Hij is inmiddels al jaren de rechtsback van Atlético, een typische Diego Simeone-speler die uitblinkt in tactische discipline, werklust en op basis van zijn uithoudingsvermogen ook nog in staat is een aanvallende bijdrage te leveren. Juanfran begon zijn carrière echter aan de andere kant van de stad, als frivole dribbelaar bij Real.

Nederland maakt in 2005 kennis met Juanfran. Tijdens het door ons land georganiseerde WK Onder-20 is hij de vaste rechtsbuiten van de Spaanse ploeg. Hij vormt als aangever een gouden koppel met spits Fernando Llorente en is in feite de grote ster van Spanje Onder-20, een team dat met spelers als David Silva en Cesc Fabregas toch al niet om toptalenten verlegen zit. Juanfran had zijn sterrenstatus een jaar eerder verkregen, toen hij tot beste speler van het EK Onder-19 was uitgeroepen.

Na het jeugd-WK hoopt de dan twintigjarige Juanfran op een doorbraak bij Real Madrid, maar door de aanwezigheid van superster David Beckham maakt hij geen schijn van kans. De Koninklijke leent zijn zuiverste diamant uit aan Espanyol. Hij keert in 2006 gepokt en gemazeld terug, maar ook dan is er in het sterrenensemble van Real geen plek. Juanfran wordt verkocht aan Osasuna en is daar vierenhalf jaar een absolute steunpilaar, totdat hij in januari 2011 alsnog een kans krijgt in Madrid.

Juanfran in een verbeten duel met Javier Mascherano van Barcelona.
Juanfran in een verbeten duel met Javier Mascherano van Barcelona.

Bij Atlético, welteverstaan. Hij maakt zijn debuut op 20 januari van dat jaar, uitgerekend tegen de club die hem tot twee keer toe wegstuurde. Juanfran is dan nog een typische vleugelspits, maar als aan het einde van het seizoen de ene na de andere verdediger geblesseerd raakt, plaatst trainer Gregorio Manzano hem in de achterste linie. Hij presteert goed, maar komt in het seizoen 2011/12 naast het elftal te staan.

De opvolger van Manzano geeft de carrière van Juanfran vanaf december 2011 een totaal onverwachte impuls. Diego Simeone ziet in hem geen rechtsbuiten, maar rechtsback. Die transformatie verloopt zo succesvol dat hij later dat seizoen als rechtsback debuteert in de nationale ploeg en zelfs wordt opgeroepen voor het EK. Dankzij zijn herontdekker Simeone groeit Juanfran in een half jaar uit van reserverechtsbuiten bij Atlético tot Europees kampioen met Spanje.

Inmiddels is Juanfran dertig jaar oud en niet meer weg te denken uit de nationale selectie en de basis van Atlético Madrid. Daarmee is hij in het rood-wit uitgegroeid tot de speler die hij bij Real nooit had kunnen worden.

Programma
Eibar 26-02
20:30
Las Palmas
Real Madrid 27-02
16:00
Atlético Madrid
Getafe 27-02
18:15
Celta de Vigo
Sporting Gijón 27-02
18:15
Espanyol
Real Betis Sevilla 27-02
20:30
Rayo Vallecano
Real Sociedad 27-02
22:05
Málaga
Villarreal 28-02
12:00
Levante
Valencia 28-02
16:00
Athletic de Bilbao
Deportivo La Coruña 28-02
18:15
Granada
Barcelona 28-02
20:30
Sevilla
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.