Jozy Altidore, gelukkige gids van stroef draaiend elftal

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Voor de tweeëndertigste speelronde was dat AZ-aanvaller Jozy Altidore. Met zijn vlekkeloze eerste aanname, uit een verre inworp, maakte Jozy Altidore afgelopen vrijdag in het uitduel met SC Heerenveen (0-4) meteen het verschil. De spits van AZ had na een korte slalom geluk bij de afronding, maar opende uiteindelijk met een kopbal de score.

Jozy Altidore, gelukkige gids van stroef draaiend elftal

Hoog op de tribune brak de eerste glimlach van de avond door op het gezicht van de geschorste Gertjan Verbeek. In de tweede helft sprong de trainer al spontaan op toen Altidore met een kunstzinnige hakbal Johann Berg Gudmundsson het slot op de deur liet gooien (0-3). Beide momenten onderstrepen zijn groei.

'Hij is het bewijs dat je in Nederland kunt leren als voetballer', zei Ron Jans, die als analist namens Eredivisie Live aanwezig was. Een paar dagen eerder had Altidore in VI nog uitgelegd hoe dankbaar hij was voor zijn komst naar Alkmaar, waar hij de kans kreeg zich verder te ontwikkelen. En dat vond de Amerikaan belangrijker dan de bankrekening die hij in Spanje, Engeland en Turkije flink had zien oplopen.

Naast Verbeek zat in het Abe Lenstra Stadion ook Piet Keur. De oud-speler van SC Heerenveen traint nu de spitsen van AZ. Hij keek eerst even de kat uit de boom nadat Altidore was aangetrokken. Maar vrijdag genoot Keur van de beresterke spits, die steeds beter zijn lichaam gebruikt in de duels en zich bovendien als inspirator nadrukkelijker laat gelden.

'Ik heb Jozy laatst ook gezegd dat hij gewoon eens een vrije trap moet nemen', vertelde Keur. Hij had die woorden nog niet uitgesproken of Adam Maher maakte na 65 minuten keurig plaats voor Altidore. De bal lag op een meter of achttien van het Friese doel en vloog even later met een sierlijke boog naar de bovenhoek. Doelman Kristoffer Nordfeldt was volstrekt kansloos. Keur viel bijna van zijn stoel en riep vol bravoure dat ze gewoon naar hem moeten luisteren. Zo was het min of meer ook gegaan met de strafschoppen. Een paar weken geleden kreeg AZ er twee binnen zes minuten in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht. Specialist Donny Gorter is al enige tijd zijn basisplaats kwijt. Viktor Elm, de nummer twee op de lijst, was geblesseerd. Vastberaden raapte Altidore de bal op en scoorde feilloos. ‘

'In feite is die positie nog vacant', zei Verbeek over de rolverdeling. 'Ik weet dat Willie Overtoom bij Heracles ook nooit een penalty miste. We hebben er geen vaste afspraken over gemaakt, maar gaan er volwassen mee om. Pas als twee spelers vechten om de bal, grijp ik in. Wel heb ik, toen Donny buiten de ploeg viel, tegen Jozy gezegd dat hij die bal maar gewoon moet opeisen. Je ziet namelijk aan hem dat hij een stuk koelbloediger is geworden. Op het moment dat hij aanlegt voor een schot vind ik hem sowieso heel relaxed. Die rust heeft hij in zijn spel, want eigenlijk is het bijzonder knap dat Jozy zo vaak scoort in een stroef draaiend elftal.' Van de 52 competitietreffers van AZ nam Altidore er dit seizoen 23 voor zijn rekening. Daarmee evenaart hij Mounir El Hamdoui, de topscorer van het kampioensjaar 2009. Altidore is zó blij met AZ dat hij naar de directie stapte toen er geruchten over zijn toekomst in de media verschenen. Verbeek sluit een zomertransfer dit jaar niet uit. 'Omdat het nou eenmaal zo werkt.'

Daarnaast had de coach onlangs het gevoel gekregen dat het kamp-Altidore nog niet zat te wachten op gesprekken over contractverlenging. Ondertussen trok AZ vast een derde spits aan: de Australiër Eli Babalj. Maar Jozy Altidore herhaalde het vorige week intern nog maar even een paar keer: het liefst blijft hij gewoon in de stad waar hij zich een figuur uit een prentenboek waant. Waar hij als voetballer excelleert en als gids zijn familie kan meetronen langs molens en musea, klompen en kazen. De man uit het land waar iedereen in het groot denkt en droomt, heeft het kleine leren waarderen.

Tekst: Yoeri van den Busken Foto's: VI Images

Bekijk hier al onze video's