Jordanië gelooft in stunt tegen playoff-abonnee Uruguay

Het treffen met Uruguay in de play-off om WK-kwalificatie lijkt op voorhand een onmogelijke opgave voor Jordanië. Al-Nashama (de dapperen) putten tegen Uruguay, dat een vaste deelnemer is aan de intercontinentale playoff, moed uit hun onverwacht sterke prestaties in de Aziatische kwalificatiecyclus.

Jordanië gelooft in stunt tegen playoff-abonnee Uruguay

Dat Jordanië zich plaatste voor de tweestrijd (woensdag in Amman, volgende week donderdag in Montevideo), is op zichzelf al een stunt van jewelste. Het land nam nog nooit deel aan mondiale eindronde. In de cyclus richting het WK van 2010 haalde Jordanië zelfs de laatste kwalificatiefase niet. Een jaar later was er wel een succesje voor de Jordaniërs met de deelname aan de Aziatische kampioenschappen (Asian Cup of Nations), waarin de ploeg in de kwartfinale werd geëlimineerd door Oezbekistan. Het was pas de tweede keer dat Jordanië mee mocht doen aan het toernooi, na de eerste deelname in 2004.

Jordanië baande zich een weg naar de tweekamp met Uruguay door in september na strafschoppen af te rekenen met Oezbekistan (twee keer 1-1), waarmee het revanche nam voor de verliespartij van 2011. Met de scalp van de Oezbeken bekroonde Jordanië een voortreffelijke kwalificatiecyclus, waarin het boven zichzelf uitsteeg tegen Japan (2-1, foto boven) en Australië (2-1). Uruguay is dus gewaarschuwd voor het bezoek aan het hoofdstedelijke King Adullah Stadion van dinsdag. Blikvanger aan de kant van het thuisland is spits Ahmad Ibrahim, die met acht doelpunten tweede eindigde op de topscorerslijst van de Aziatische kwalificatiereeks.

Jordaanse spelers vieren de openingstreffer tegen Japan van Khalil Baniateyah
Jordaanse spelers vieren de openingstreffer tegen Japan van Khalil Baniateyah

'Het is voor het eerst in de historie dat Jordanië zo dicht is bij het WK. De wedstrijden tegen Uruguay vormen een mijlpaal voor deze generatie spelers. Daarom zien we de confrontaties met zelfvertrouwen tegemoet', aldus de Jordaanse bondscoach Hossam Hassan, zelf 176-voudig international van Egypte.

Uruguay
Terwijl Jordanië een groentje is in deze fase van het kwalificatiepad, kan Uruguay een veteranenstatus overleggen. Uruguay neemt al voor de vierde keer op rij deel aan de tweestrijd. Het is de eerste keer dat La Celeste (de lichtblauwen) het in de intercontinentale playoff opnemen tegen een Aziatische opponent, want in de voorgaande edities speelde het tegen Australië (winst 2002 en verlies 2006) en Costa Rica (winst 2010).

Voor de Jordaniërs is de dubbele confrontatie met Uruguay al een feest op zich, maar voor de Zuid-Amerikanen geldt dat allerminst. Rechtstreekse plaatsing voor het WK werd op voorhand geëist, vanwege het geweldige spelersmateriaal waar bondscoach Óscar Tabárez over kan beschikken. De formatie van sterren Edinson Cavani en Luis Suarez (foto onder) mocht uiteindelijk echter blij zijn met een plek in de play-offs, die ternauwernood werd veiliggesteld door een goede eindsprint in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule.

'Ik verwacht dat Jordanië het ons in Amman heel lastig gaat maken. Daarmee ben ik niet overdreven voorzichtig, want je hebt geen wereldsterren nodig om een taaie tegenstander te zijn', blikt Tabárez vooruit.

Nederlands perspectief
Voor Nederland zou het bijzonder goed nieuws zijn als Uruguay tegen Jordanië het onderspit delft, want dan wordt aan ons land de status van groepshoofd verleend op het WK. Die status wordt toegekend op basis van de FIFA-wereldranglijst, waarop Uruguay een hogere positie inneemt dan Oranje. Dus alleen als de Zuid-Amerikanen volgend jaar ontbreken in Brazilië, gaat de equipe van bondscoach Louis van Gaal begin volgende maand als groepshoofd in de koker voor de loting. (Reon Boeringa)

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen