Uruguay ondanks uitblijven salonremise naar play-offs

Ondanks het uitblijven van een salonremise tussen Chili en Ecuador is Uruguay toch veroordeeld tot het spelen van play-offs tegen Jordanië om een WK-ticket. De Uruguayanen hadden niet voldoende aan een overwinning op aartsrivaal Argentinië en werden op basis van doelsaldo vijfde. Het al geplaatste Colombia boekte een belangrijke zege met het oog op de FIFA-wereldranglijst.

Chili-Ecuador 2-1
Bij een gelijkspel tussen de nummers drie en vier zou er sprake zijn van een heus handjeklap. Die salonremise zou immers tot gevolg hebben dat het resultaat van Uruguay, dat op beide landen voor aanvang drie punten achterstand had, er niet meer toe deed. Enigszins verrassend kwam die salonremise er niet.

In een tijdbestek van vier minuten liep Chili in Santiago uit naar een 2-0 voorsprong. Alexis Sánchez en Gary Medel zorgden voor de riante voorsprong. Hoewel Caicedo na goed werk van Antonio Valencia na ruim een uur nog wel de aansluitingstreffer liet aantekenen, liet Chili het niet verder meer komen.

Daardoor eindigen de Chilenen als derde in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiepoule. Ecuador blijft op basis van een beter doelsaldo Uruguay nipt voor: +4 om 0.

Uruguay-Argentinië 3-2
De opdracht voor Uruguay was simpel. Er moest gewonnen worden en alleen dan kon de blik op het duel in Chili. Aan de eigen taak tegen groepswinnaar Argentinië, dat zonder Lionel Messi aantrad, werd voldaan. In Santiago werd evenwel niet voldoende meegewerkt.

In Montevideo startte de kampioen van Zuid-Amerika prima. Al na vijf minuten zetten de Uruguayanen de aartsrivaal op achterstand door een goal van Cristian Rodríguez. Tien minuten later stond het door een doelpunt van Maxi Rodriguez alweer gelijk. Nog voor rust versierde Luis Suarez een strafschop, om die vervolgens zelf te benutten. Ook die tussenstand haalde de rust door een goal van Maxi Rodriguez niet.

Na de onderbreking zorgde het koningskoppel Edinson Cavani/Suarez voor de zege. Laatstgenoemde bediende zijn aanvalspartner die al na vijftig minuten voor een nieuwe voorsprong zorgde. Die marge bleef intact. Na afloop bleek dat de knappe zege niet voldoende was voor een rechtstreeks startbewijs voor het toernooi van volgend jaar in Brazilië, maar dat een tweeluik met Jordanië daar nog wel toe kan leiden. Als de Uruguayanen zich daadwerkelijk plaatsen, zullen zij op het toernooi wél groepshoofd zijn door de goede klassering op de WK-wereldranglijst. Uruguay staat onder meer boven Oranje.

Paraguay-Colombia 1-2
Voor Colombia was plaatsing al zeker en Paraguay was al uitgeschakeld. Toch stond er voor de Colombianen nog wel wat op het spel. Er moest gewonnen worden om de hoge positie op de FIFA-wereldranglijst te behouden en zo bijvoorbeeld Oranje voor te blijven. Op basis van die lijst worden de acht plekken in Pot 1 bij de loting vergeven.

Omdat Mario Yepes met twee goals het openingsdoelpunt van Jorge Rojas ongedaan maakte, weet Colombia zich zeker van de status van groepshoofd op het WK. Uiteindelijk eindigde Colombia, bij wie PSV-rechtsback Santiago Arias in de basis startte, in Zuid-Amerika als tweede met twee punten minder dan groepswinnaar Argentinië. Chili is derde met twee punten achterstand op de Colombianen en daarna volgen Ecuador en Uruguay op drie punten. Venezuela, Peru, Bolivia en Paraguay zijn er niet in geslaagd zich voor het WK te plaatsen.