Jonge Fortuna-spits beantwoordt racisme met zijn voeten

Op een bewogen avond heeft Fortuna Sittard zich tegen tien spelers van De Dijk met grote moeite geplaatst voor de derde ronde van het KNVB-bekertoernooi: 4-7. Niet alleen het bizarre scoreverloop baarde opzien, het duel werd in de tweede helft twee keer gestaakt. Eerst gebeurde dat wegens onweer, daarna door racisme en rellen.

De aanwezige fans op Sportpark Schellingwoude in Amsterdam maakten zich in de zeventigste minuut schuldig aan racistische uitingen. Toen Seku Conneh binnen de lijnen kwam voor Fortuna, rolden er massaal oerwoudgeluiden van de tribunes. Ook werd er gevochten. De spelers werden door scheidsrechter Laurens Gerrets daarop naar de kleedkamers gedirigeerd. Eerder in de tweede helft gebeurde dat toen er onweer losbarstte.

Nadat de wedstrijd eenmaal was hervat volgde ook nog eens een knotsgekke slotfase. Fortuna leek dankzij de 3-2 van Ramon Voorn af te stevenen op een overwinning, maar zag Bud Water 3-3 maken. Ook toen Lars Gulpen het vierde Limburgse doelpunt van de avond op het scorebord zette, was de hoofdklasser, die al sinds de veertiende minuut met tien man speelde na rood voor Alje Wittenburg, nog niet geslagen: 4-4.

Een verlenging volgde, waarin de beschimpte Conneh uitgroeide tot de doorslaggevende factor. De achttienjarige spits zorgde in de honderdste minuut met een knal van afstand voor 4-5. Kort daarna besliste Jeffrey Vlug op aangeven van Conneh het duel: 4-6. Nadat ook Jasper Waalkens nog doel had getroffen, deed Fortuna wat het in de eerste helft nog had nagelaten na goals van Roel Janssen en Jordie Briels: het duel in het slot gooien.