Jong Oranje start toernooi in Toulon met krappe zege

Jong Oranje heeft met moeite een overwinning uit het vuur gesleept tegen Jong Costa Rica. Op het toernooi in Toulon werd het 3-2 voor de formatie van bondscoach Remy Reijnierse.

In het begin van de eerste helft leek Nederland veel te sterk voor Costa Rica. Jong Oranje kwam razendsnel op voorsprong via Anwar El Ghazi van Ajax, die beheerst de 1-0 binnenschoot na een dieptepass van aanvoerder Joris van Overeem (AZ). Na een vrije trap van Clint Leemans maakte Rai Vloet 2-0. Bij het derde doelpunt van Jong Oranje gunde Van Overeem de meegelopen Vloet zijn tweede treffer van de wedstrijd. Ondanks een struikelpartij stond hij net snel genoeg op om af te ronden. Vlak voor rust kopte David Ramirez vervolgens de 3-1 binnen, waardoor Costa Rica toch nog hoop kreeg.

De tweede helft begon Costa Rica furieus, met een aantal doelpogingen, waarbij de bal voorlangs het doel van Timo Plattel (FC Twente) ging. De 3-2 moest Nederland alsnog toestaan. De tweede van de avond van Ramirez deed nieuwe hoop ontvlammen bij de Costa Ricanen, maar een gelijkmaker bleef uit waardoor Jong Oranje het toernooi start met een overwinning. Vrijdag is Verenigde Staten de volgende tegenstander.

De zege lag in de lijn der verwachting van Van Overeem. De aanvoerder sprak deze week in Voetbal International zijn vertrouwen uit over het evenement in Frankrijk. 'Wij gaan in ieder geval naar Toulon om het toernooi te winnen.' Enkele spelers van Ajax en Feyenoord hebben zich afgemeld bij de bondscoach, maar volgens Van Overeem hoeft dat geen invloed te hebben op de doelstelling. 'Wij missen nogal wat jongens, maar je gaat alleen naar een eindtoernooi om voor de prijzen te spelen. Anders kun je net zo goed thuisblijven.'