Jong Ajax helpt Dordrecht na verlies aan eerste periodetitel

De eerste periodetitel in de Jupiler League is FC Dordrecht ten deel gevallen. Maar daarvoor was wel de hulp van Jong Ajax nodig.

FC Dordrecht – Willem II 0-2
FC Dordrecht heeft zoals verwacht de eerste periodetitel gewonnen, maar het binnenhalen van de eerste prijs van het seizoen ging minder soepel dan gehoopt. Alleen met een zege op Willem II hoefden De Schapenkoppen niet te kijken naar het resultaten van de concurrenten. Die geruststellende drie punten bleken te hoog gegrepen voor FC Dordrecht.

Het ging de ploeg van trainer Harry van den Ham allerminst eenvoudig af, zoals het vorige week bij Helmond Sport (2-1 nederlaag) ook al weinig voortvarend verliep. Ali Messaoud hielp Willem II met twee rake kopballen aan de overwinning. Voor FC Dordrecht volgde een spannend slot, waarin het niet scoorde. Maar uiteindelijk kon de vlag wel uit aan De Krommedijk door de nederlaag van FC Eindhoven en het gelijkspel van Telstar.

FC Eindhoven -  Jong Ajax 1-2
Net als vorige week verzuimde FC Eindhoven te profiteren van het puntenverlies van FC Dordrecht. Waar de ploeg van trainer Jean-Paul de Jong vorige week niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Sparta, daar moest het nu op eigen veld een nederlaag slikken.

Jong Ajax, dat aantrad met onder anderen Eyong Enoh en Tobias Sana, keerde terug met de drie punten dankzij de treffers van Lesley de Sa en Davy Klaassen in de eerste 25 minuten. Het antwoord van FC Eindhoven - Josemar Makiavala tekende na een kwartier voor 1-1 - was onvoldoende om een positief resultaat te kunnen verwelkomen.

Excelsior – Telstar 1-1
Telstar had vooraf met een achterstand van drie punten op FC Dordrecht maar een beduidend slechter doelsaldo een kleine kans op de eerste periodetitel. De ploeg van trainer Marcel Keizer verzuimde die echter te grijpen. Excelsior verloor na ruim een half uur Lucas Woudenberg vanwege natrappen. Maar met tien man poetste de Kralingse formatie in de slotfase de opgelopen achterstand weg - Sjaak Lettinga had Telstar in de 58ste minuut op voorsprong gezet. Een benutte strafschop van Lars Hutten acht minuten voor tijd was een streep door de hoop van Telstar op de eerste periodetitel.

Fortuna Sittard – Sparta Rotterdam 0-3
Sparta Rotterdam revancheerde zich voor het magere gelijkspel tegen FC Eindhoven. Fortuna Sittard werd op eigen veld het slachtoffer. Al in de eerste helft was het duel in Rotterdams voordeel beslecht na treffers van Pieter Langedijk en Donovan Deekman. Johan Voskamp tekende in blessuretijd voor de 0-3 van Sparta, dat door de zege weer aansluiting vond bij de top.

De Graafschap - Jong FC Twente 3-3
Piotr Parzyszek was opnieuw de grote man bij De Graafschap met zijn tweede hattrick op rij. Maar voor een overwinning was zijn productie onvoldoende, al was het wel goed voor een punt als beloning voor een fraaie comeback. Want op De Vijverberg leidde Jong FC Twente na een half uur nog met 0-3. Mede door de rode kaart voor Thijs Bouma in de 54ste minuut verdween die voorsprong voor de Enschedese beloftes en restte slechts een punt.

FC Emmen – VVV-Venlo 2-0
FC Emmen heeft ten koste van VVV-Venlo de opmars voortgezet. Leandro Resida en Alexander Bannink maakten het verschil voor de Drentse ploeg. De rode kaart voor Leon de Kogel na minder dan een uur had de kansen van de Limburgse gasten flink verkleind.