Johan Cruijff Schaal vaak loden last voor de titelfavoriet

Ajax verloor zijn laatste drie duels om de Johan Cruijff Schaal, maar werd in die seizoenen wél telkens kampioen. Eigenlijk pakt de winnaar van de Super Cup zelden de landstitel, dus de Amsterdammers en bekerwinnaar AZ zijn gewaarschuwd voor het duel van zaterdagavond (20.00 uur) in De Arena.

Johan Cruijff Schaal vaak loden last voor de titelfavoriet

Vorig seizoen won PSV de eerste prijs van het seizoen (zie foto) en dat beloofde eigenlijk meteen al niet veel goeds voor de Eindhovenaren. Het gebeurde deze eeuw pas één keer dat de winnaar van de Johan Cruijff Schaal het aansluitende seizoen ook afrondde met het landskampioenschap.

Het was datzelfde PSV dat het dertien jaar geleden als laatste club voor elkaar kreeg om na winst van de Super Cup ook de landstitel binnen te halen. In de zomer van 2000 begon het aan het seizoen met een 2-0 zege op Roda JC in de strijd om de Johan Cruijff Schaal en negen maanden later was de landstitel een feit. De twaalf seizoenen daarop bleek de winst van de Super Cup geen garantie voor een succesvol seizoen. Integendeel zelfs.

Voor de club die zaterdag verliest is er meer hoop op de landstitel, want het gebeurde sinds 2000 wel al zeven keer dat de verliezer van de strijd om de Johan Cruijff Schaal kampioen werd. Vier keer overkwam PSV dat, de laatste drie seizoenen veroverde Ajax de titel na een verloren duel om de Johan Cruijff Schaal.(Arjan van den IJssel) <br /><br />

Bekijk hier al onze video's