Jardim brengt Monaco kunst van het verdedigen bij

Reacties

Ook Arsenal wist zich woensdagavond geen raad met het stugge AS Monaco. Trainer Leonardo Jardim zag de Monegasken het heenduel in de achtste finale van de Champions League met 1-3 winnen in Londen en zal dat allerminst als een verrassing zien.

Jardim brengt Monaco kunst van het verdedigen bij

De veertigjarige Portugees stemde zijn strijdplan in de aanloop naar de wedstrijd tegen de favoriete Engelse ploeg tot op de centimeter nauwkeurig af. En dat terwijl hij met Andrea Raggi en Ricardo Carvalho zijn vaste centrale verdedigingsduo miste. De voormalige trainer van Sporting Lissabon, Olympiakos, Sporting Braga en Beira Mar legde de zwakheden van The Gunners haarfijn bloot. Vervolgens sloegen zijn spelers keihard toe.

'Voetbal is een kunst, waarbij je moet weten hoe je moet aanvallen maar óók verdedigen', aldus Jardim, die zijn defensie tot een nauwelijks te passeren linie heeft getransformeerd. 'Wij zoeken met Monaco eerst naar de balans en organisatie. Pas daarna gaan we aanvallen. Juist doordat onze organisatie goed stond, konden we Arsenal vanuit de counter pijn doen.'

Hoewel Jardim zich uiterst respectvol uitliet over de tegenstander, legde hij het verschil van woensdagavond perfect uit. 'Arsenal beschikt over veel individuele kwaliteiten, maar voetbal is een teamsport. We zijn erin geslaagd hun spelers onschadelijk te maken. De buitenwacht hield van tevoren geen rekening met dit resultaat. We zijn ook pas halverwege, maar hebben het uitstekend gedaan.'

Tweede tegentreffer
De Champions League-cijfers van Monaco onderschrijven de woorden van Jardim. Zijn ploeg kreeg tegen Arsenal pas de tweede tegentreffer in het toernooi van dit seizoen te verwerken, toen Alex Oxlade-Chamberlain in de negentigste minuut de 1-2 liet aantekenen. In de groepsfase wonnen de Monegasken immers twee keer van Bayer Leverkusen met 1-0, werd Zenit Sint-Petersburg op 0-0 gehouden en met 2-0 verslagen en verloren zij alleen bij Benfica (1-0), dat eerder in het Stade Louis II eveneens doelpuntloos gelijkspeelde tegen de ploeg van Jardim. De Portugezen waren dus de enigen die scoorden tegen Monaco.

Aymen Abdennour was woensdagavond de Tunesische rots in de branding van AS Monaco.
Aymen Abdennour was woensdagavond de Tunesische rots in de branding van AS Monaco.

Ook in de Franse competitie heeft Monaco het laagste aantal tegentreffers: net als koploper Olympique Lyon moest het negentien keer een goal toestaan. Het verschil in gemáákte doelpunten tussen die teams is wel opvallend: 50 van Lyon om 26 van Monaco.

Een van de doelpunten van woensdag kwam tot frustratie van de Arsenal-supporters van voormalig Tottenham Hotspur-spits Dimitar Berbatov. De sierlijke aanvaller sprak van een verdiende zege. 'Wij maken de doelpunten en daar draait het om. Of Arsenal ons onderschat heeft? Dat zou dom zijn', aldus de Bulgaar, die er zeker van kan zijn dat de Londenaren niet nóg een keer in diezelfde val trappen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.