'Japanse reus' Vitesse: van Roel Dijkstra tot tieneridool

Een oase van rust. Zo ervaart Mike Havenaar (25) zijn nieuwe standplaats Arnhem. In Voetbal International tekenden clubwatcher Stef de Bont en Vincent Okker het verhaal op van de Japanse Vitesse-reus die in Nederland in betrekkelijke rust zijn vak als profvoetballer kan uitoefenen.

'Japanse reus' Vitesse: van Roel Dijkstra tot tieneridool

In zijn jeugdjaren in Hiroshima is Havenaar, de zoon van voormalig ADO-doelman Dido Havenaar, door zijn Europese uiterlijk en lengte een verschijning op zich. Toen hij eenmaal profvoetballer werd, was hij binnen no-time een tieneridool dat gillende tienermeisjes achter zich aan kreeg. Ook de pers volgde iedere beweging van Havenaar nauwlettend.

'In Japan werd ik gek van de pers. Als ik om 12.00 uur van het trainingsveld liep, kon ik pas om 16.00 uur naar huis. Een Japans international is geen voetballer maar een filmster. Ik kon niet meer normaal over straat', vertelt Havenaar.

WondersloffenHoewel hij zich een Japanner voelt, heeft het aan de Nederlandse cultuur tijdens zijn jeugdjaren niet ontbroken. Mike vermaakte zich destijds overdag met het kijken naar Japanse cartoons, om 's avonds weg te dromen bij De Wondersloffen van Sjakie.

'Mijn eerste Hollandse jeugdherinnering. Mijn oma stuurde ons altijd boekjes op. Ook de Donald Duck en Roel Dijkstra zaten daarbij. Maar ik was vooral fan van De Wondersloffen van Sjakie. Aangezien ik moeite had om Nederlands te lezen, las mijn vader altijd voor. Volgens mij liggen die stripboeken nog op zolder bij mijn ouders…'

Zondagmiddag staat voor Havenaar en Vitesse in de Rotterdamse Kuip de confrontatie met Feyenoord op het programma waarbij de tweede plaats op de ranglijst in het geding is. Lees in de nieuwe editie van Voetbal International het uitgebreide interview met Mike Havenaar, die zichzelf in staat acht de mogelijk vertrekkende Wilfried Bony bij Vitesse te vervangen. Bestel in onze webshop VI nr. 16, die vanaf woensdag in de winkel ligt.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen