Japan berooft Van Marwijk van ongeslagen status

Japan heeft het Saudi-Arabië van bondscoach Bert van Marwijk op de eerste nederlaag getrakteerd in Groep B van de Aziatische kwalificatiereeks. In Saitama won de thuisploeg met 2-1.

Saudi-Arabië reisde als koploper af naar Japan. De ploeg van Van Marwijk had in de eerste vier wedstrijden drie zeges geboekt. In Japan verliep het duel minder voortvarend. Vlak voor rust opende Hiroshi Kiyotake (foto) de score. De Sevilla-middenvelder deed dat door vanaf de strafschopstip kalm te blijven en doelman Mohammed Al Owais de verkeerde hoek in te sturen.

SC Heerenveen-middenvelder Yuki Kobayashi kwam overigens niet in actie. Hij zag wel vanaf de bank hoe Japan tien minuten voor het einde het duel in het slot leek te gooien. Na een al dan niet bewust hakje van Shinji Kagawa schoot aanvaller Genki Haraguchi raak: 2-0.

De bezoekers kwamen in de negentigste minuut nog terug in de wedstrijd via Omar Hawsawi. Hij schoot raak in de rebound, al ging de bal maar net over de lijn. Het slotoffensief van de ploeg van Van Marwijk werd vervolgens nog bemoeilijkt door een rode kaart voor Osama Hawsawi. Japan hield stand.

Saudi-Arabië blijft ondanks de nederlaag eerste in de groep, maar ziet Japan wel langszij komen. Australië kan het duo passeren als het wint op bezoek bij Thailand.

Thailand 4-0

De groepswinnaar en nummer twee plaatsen zich voor het WK van 2018. De nummer drie speelt play-offs tegen nummer drie van Groep A.