Januzaj bezorgt United overwinning met sterk basisdebuut

Manchester United heeft dankzij de in de basisopstelling debuterende Adnan Januzaj drie punten overgehouden aan de uitwedstrijd tegen Sunderland (2-1). Het was pas de derde overwinning in de Premier League voor de kampioen van vorig seizoen.

Januzaj startte zaterdagavond voor het eerst sinds zijn komst naar Old Trafford in de basis. De Belgische linkspoot met Kosovaarse roots kwam in 2011 op zestienjarige leeftijd over van Anderlecht en viel dit seizoen wel al drie keer in. Op bezoek bij Sunderland gaf hij op sublieme wijze kleur aan zijn flitsende basisdebuut.

Want niet Robin van Persie of Wayne Rooney maar Januzaj was bij de met zijn vorm worstelende landskampioen de gevaarlijkste man. Na zeventien minuten toonde hij voor het eerst zijn klasse door kort weg te draaien bij zijn directe tegenstander en vervolgens maar net voorlangs te schieten. Het was de eerste keer dat United gevaarlijk werd na de vroege 1-0 van Craig Gardner.

Door de snelle openingsgoal van de 26-jarige middenvelder, die profiteerde van klungelig verdedigen van Phil Jones en Nemanja Vidic, leek United hard op weg om na de competitienederlagen tegen Manchester City (1-4) en West Bromwich Albion (1-2) voor de derde keer op rij onderuit te gaan in de Premier League. Dankzij twee uitstekende goals van Januzaj bleef de vierde competitienederlaag in vijf duels echter uit.

Nadat Nani in de eerste helft een goede schietkans nog om zeep had geholpen uit een goede voorzet van Patrice Evra, schatte Januzaj voorbereidend werk van de Franse linksback na rust wel op waarde door koelbloedig raak te schieten (foto boven) op aangeven van de sterk spelende concurrent van Alexander Büttner, die ontbrak in de wedstrijdselectie.

Nadat Van Persie de bal kort daarna (na weer een goede voorzet van Evra) de bal nog in de handen van Sunderland-sluitpost Keiren Westwood had geschoven, schoot Januzaj zes minuten na zijn eerste treffer opnieuw loepzuiver raak. Een voorzet van Nani belandde via het hoofd van John O'Shea (ex-Manchester United) voor zijn voeten, waarna hij United met een volley zonder aarzelen op voorsprong zette.

Opmerkelijk genoeg kon het nog zo sterk gestarte Sunderland, met interim-trainer Kevin Ball op de bank, daarna niks meer afdwingen. En dat terwijl David de Gea in de eerste helft met een katachtige reflex nog ternauwernood een 2-0 achterstand voor United had voorkomen bij een kopbal van Emanuele Giaccherini.

Hoewel Van Persie twee minuten voor tijd nog naliet de wedstrijd definitief te beslissen, schreef United voor het eerst sinds 14 september weer drie punten bij in de competitie. De achterstand op koploper Liverpool blijft daardoor zes punten. Sunderland is ook in de tweede wedstrijd na het ontslag van manager Paolo Di Canio nog zonder punten en blijft daardoor hekkensluiter.