Italië sloopt records: euforie én waarschuwingen na 'blauwe lawine' op Sicilië

Reacties

Italië sloot maandagavond de kwalificatiereeks voor het EK 2020 op geweldige wijze af. De ontmoeting met Armenië eindigde in een absolute veegpartij (9-1) en betekende een passend slotstuk van een perfecte cyclus voor bondscoach Roberto Mancini en zijn spelers.

Italië sloopt records: euforie én waarschuwingen na 'blauwe lawine' op Sicilië
© Pro Shots

Mancini was vanzelfsprekend uitermate tevreden met het optreden van zijn team. 'Wat een avond was dit', sprak de bondscoach goedkeurend. 'Je maakt heden ten dage geen negen doelpunten meer in een internationale wedstrijd, maar wij gaven alles wat we hadden om dat voor elkaar te krijgen. Al telt deze avond alleen wanneer we ook daadwerkelijk een prijs pakken.'

Leonardo Bonucci sloot zich aan bij zijn trainer. De 32-jarige verdediger, met liefst 95 interlands één van de meest ervaren krachten in de huidige selectie, wilde nog niet te hoog van de toren blazen na de perfecte kwalificatiereeks. 'Records doen er niet echt toe, wanneer ze je geen prijs opleveren. Als we willen dat deze uitslag ertoe doet, moeten we het volgend jaar zomer laten zien', sprak de routinier.

Toch had ook hij een heerlijke avond op Sicilië, moest hij bekennen. 'Om eerlijk te zijn heb ik nog nooit zó genoten van mijn tijd bij Italië als nu. Dit is een nieuw tijdperk voor het nationale team en daar genieten we intens van. Nu wachten we wat de loting brengt. Wie het ook worden, we zullen fysiek en mentaal in topvorm moeten zijn.'

Daags na de riante zege jubelt La Gazzetta dello Sport het uit op de voorpagina. Blauwe lawine, kopt de roze sportkrant, die spreekt van een extravagant Italië en een doelpuntenfestival. De krant belicht dat Italië een gedenkwaardige avond neerzette met meerdere hoogtepunten.

De voorpagina van La Gazzetta dello Sport op dinsdagochtend.
De voorpagina van La Gazzetta dello Sport op dinsdagochtend.

Daarvan is niets gelogen, want de ploeg vestigde in Palermo meerdere nieuwe mijlpalen. Zo was de monsterzege de elfde overwinning op rij voor de nationale ploeg, een verbetering van het record dat vrijdag werd gevestigd toen Italië won van Bosnië-Herzegovina. Tot vrijdag was een reeks van negen opeenvolgende zeges (gevestigd tussen 1938 en 1939) decennialang de beste prestatie.

De masterclass tegen Armenië was bovendien al de tiende zege in het kalenderjaar 2019, een niet eerder vertoond feit. De laatste keer dat de Italianen negen keer tot scoren kwamen was in 1948, toen het in 9-0 eindigde tegen de Verenigde Staten. Het absolute record kwam wel in zicht, maar werd niet geëvenaard of verbroken. De 11-3 overwinning op Egypte in 1928 blijft daarmee de hoogste uitslag voor de Azzurri.

Niet alleen La Gazzetta is trots op de prestatie. Tuttosport noemt de forse uitslag eveneens exorbitant en noemt de wedstrijd een feest. 'Italië overmeesterde Armenië, heeft nu elf keer op een rij gewonnen en een bizar nieuw record gevestigd', juicht de krant. La Repubblica zag een groot verlangen om te scoren en belicht het recordaantal zeges.

Ook voor Nicolò Zaniolo werd de ontmoeting met Armenië er één met een speciaal randje. De middenvelder van AS Roma maakte zijn eerste twee doelpunten en vereeuwigde zo zijn naam in de geschiedenisboeken. Geen speler van de Romeinen was zo jong als hij (20 jaar en 139 dagen) ten tijde van een treffer voor Italië. Sinds 2006 was Daniele De Rossi de eigenaar van de mijlpaal.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Italië
Meer over Italië
Meer EK-kwalificatie
Meer over EK-kwalificatie
Meer R. Mancini
Meer over R. Mancini
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.