Is Steven Gerrard toch een jaar te vroeg vertrokken?

Reacties

De vijftiende speelronde in de Premier League begint zaterdag om 13.45 uur. VI-redacteur Tim Vos blikt vooruit. Is Liverpool in staat om de geijkte titelkandidaten naar de kroon te steken?

Is Steven Gerrard toch een jaar te vroeg vertrokken?

Louis van Gaal heeft het al meerdere malen benadrukt: de titelstrijd in de Premier League is een rat race. Dat er tijdens de vijftiende speelronde geen enkele echte kraker op het programma staat zegt daarom helemaal niets. Kampioen worden in Engeland staat immers bijna gelijk aan gekkenwerk. Elke week weer ligt puntenverlies op de loer. Ook voor een miljoenenploeg als Manchester City, dat op bezoek moet bij het altijd lastige Stoke City.

Stoke-uit staat welhaast symbool voor de zware beproevingen in de Engelse Premier League. De vraag is weleens gesteld: zou Lionel Messi het lastig hebben op een koude natte avond in het Britannia Stadium? José Mourinho weet er alles van. Chelsea verloor begin vorige maand nog met 1-0 van Erik Pieters en Ibrahim Afellay. Ook City is dit seizoen nog allerminst stabiel in uitwedstrijden. Tottenham Hotspur won eerder dit seizoen al met 4-1 en begin november hield hekkensluiter Aston Villa City op 0-0.

Nadat ook Liverpool twee weken geleden in het Etihad Stadium het nieuwe elan van Jürgen Klopp etaleerde (1-4), kan Manuel Pellegrini zich een nieuwe uitglijder niet permitteren. De concurrentie hijgt de koploper van Engeland immers in de nek. Leicester City heeft dankzij de recordreeks van Jamie Vardy zelfs evenveel punten en gaat zaterdag langs bij het kwakkelende Swansea City, terwijl Manchester United op Old Trafford gastheer is van West Ham United.

Spektakel
The Hammers
stonden begin dit seizoen nog garant voor spektakel. De nieuwe manager Slaven Bilic leidde de Londenaren op spectaculaire wijze langs Arsenal (0-2), Liverpool (0-3) en Manchester City (1-2). De grote architect van die zeges, Dmitri Payet, staat inmiddels echter tot medio februari aan de kant met een enkelblessure en de kopsterke Diafra Sakho viel deze week ook weg met een dijbeenblessure. West Ham won al vier wedstrijden niet meer en lijkt dus rijp voor de sloop.

Scoren gaat Manchester United dit seizoen nog niet makkelijk af. Ook tegen PSV kwam de ploeg van manager Louis van Gaal niet verder dan een 0-0 gelijkspel.
Scoren gaat Manchester United dit seizoen nog niet makkelijk af. Ook tegen PSV kwam de ploeg van manager Louis van Gaal niet verder dan een 0-0 gelijkspel.

Tot groeiende ergernis van de aanhang is Manchester United dit seizoen nu niet bepaald een efficiënt destructiebedrijf. De laatste vijf competitieduels scoorde de ploeg van Van Gaal welgeteld vijf keer, met gelijke spelen tegen Manchester City (0-0), Crystal Palace (0-0) en Leicester City (1-1) als resultaat. The Red Devils domineren weliswaar in balbezit (57,3 procent, meer dan alle andere teams) maar alleen Stoke, Newcastle United en West Bromwich Albion schoten minder vaak op doel.

Dat United uit slechts 10,4 schoten per duel toch nog twintig doelpunten heeft gepeurd valt te prijzen, maar de vraag is of het voldoende is om het makkelijk scorende City (dertig goals) en Leicester (29) bij te benen. En dan hijgen Arsenal en Tottenham Hotspur ook nog eens in de nek van de huidige nummer drie van Engeland. Maar ook de Londense rivalen wacht zaterdag een pittige pot. Sunderland en West Bromwich Albion zijn immers allebei twee duels ongeslagen.

Stunt
Ook AFC Bournemouth verloor al twee wedstrijden niet dankzij puntendelingen met Swansea (2-2) en Everton (3-3). De promovendus moet naar Stamford Bridge, vorig seizoen nog een gevreesde bestemming, dit seizoen al het decor van menig stunt. Mourinho lijkt Chelsea echter weer enigszins aan de praat te hebben gekregen met overwinningen op Norwich City (1-0) en Maccabi Tel Aviv (0-4) en het doelpuntloze gelijkspel van afgelopen zondag tegen Tottenham (0-0).

Het doel van de Portugees na de zwakke seizoenstart is om de regerend kampioen van Engeland vanaf de huidige veertiende plaats alsnog naar de Champions League te loodsen. Dat kan nog wel eens een lastig karwei worden, helemaal omdat Liverpool dankzij de inspanningen van Jürgen Klopp koploper City inmiddels is genaderd tot op zes punten. De onder Brendan Rodgers zo futloze Reds zijn getransformeerd tot een dodelijke counterploeg in de traditie van Borussia Dortmund.

In het seizoen 2013/14 stond Liverpool drie speelronden voor het einde bovenaan in Engeland, maar gaf het de titel uit handen door een uitglijder van Steven Gerrard tegen Chelsea.
In het seizoen 2013/14 stond Liverpool drie speelronden voor het einde bovenaan in Engeland, maar gaf het de titel uit handen door een uitglijder van Steven Gerrard tegen Chelsea.

De laatste acht wedstrijden ging alleen die thuis tegen Crystal Palace verloren (1-2), tegenover zeven zeges. De doelcijfers zijn nog imposanter: 19-6. Zeker na de 6-1 declassering van Southampton in de kwartfinale van de League Cup dringt op Anfield meer en meer het besef door dat Klopp weleens de man zou kunnen zijn die Liverpool de eerste landstitel sinds 1990 kan bezorgen. Is het niet dit seizoen, dan volgend jaar het of jaar daarna. Is Steven Gerrard toch een jaar te vroeg vertrokken?

De uitwedstrijd van zondag tegen het tegen degradatie knokkende Newcastle United roept herinneringen op aan de 6-0 overwinning van tweeënhalf jaar geleden. Het was de eerste wedstrijd die Luis Suarez na het bijten van Branislav Ivanovic moest missen door zijn schorsing van acht wedstrijden, maar dankzij onder meer twee goals van Daniel Sturridge bleef het gemis van de Uruguayaan, inmiddels een vast lid van de MSN-voorhoede bij Barcelona, onopgemerkt.

Sturridge scoorde ook afgelopen woensdag tegen Southampton twee keer, terwijl hij nog maar net is hersteld van een hele serie blessures. Klopp zei na de voetbalshow in Southampton daarom dat de titelkansen van zijn ploeg vallen of staan met blessures, met name van belangrijke spelers als de 26-jarige spits. 'We hebben wat geluk nodig met blessures, maar ons team is sterk genoeg om een titelkandidaat te zijn.' Het klonk ongetwijfeld als muziek in de oren van de smachtende Liverpool-fans.

Programma
Stoke City 05-12
13:45
Manchester City
Southampton 05-12
16:00
Aston Villa
Swansea City 05-12
16:00
Leicester City
Watford 05-12
16:00
Norwich City
Arsenal 05-12
16:00
Sunderland
West Bromwich Albion 05-12
16:00
Tottenham Hotspur
Manchester United 05-12
16:00
West Ham United
Chelsea 05-12
18:30
AFC Bournemouth
Newcastle United 06-12
17:00
Liverpool
Everton 07-12
21:00
Crystal Palace
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.