Is Kovac de oplossing voor het raadsel dat Castaignos heet?

Reacties

Luc Castaignos werd lang gezien als het grootste aanvallende talent van zijn lichting. Verzuipt hij binnenkort in de Tweede Bundesliga, of pakt hij nu zijn laatste kans met Eintracht Frankfurt? Oscar van der Horst blikt vooruit op de 26ste speelronde.

Is Kovac de oplossing voor het raadsel dat Castaignos heet?

Terwijl de gewezen topspits Roy Makaay aan het afbouwen was bij Feyenoord, wisten ze in Rotterdam-Zuid al bijna zeker dat zijn opvolger al op Varkenoord rondliep. Castaignos bezorgde onder meer de A1 met zijn vele goals de landstitel en was door zijn productiviteit topscorer aller tijden van Oranje-17. Het grote werk kon beginnen, de vraag was alleen wanneer.

Het ging noodgedwongen echter allemaal veel sneller dan verwacht met Castaignos, want amper zeventien jaar werd hij door toenmalig Feyenoord-trainer Mario Been voor de leeuwen gegooid in een poging het seizoen te redden. In de halve finale van het bekertoernooi kreeg hij de voorkeur boven de verguisde Makaay tegen FC Twente. Daar was het grote talent waar Het Legioen al jaren op zat te wachten, maar in de komende maanden kon ook hij Feyenoord niet uit het sportieve dal trekken.

Miljoenen
Castaignos had nog onbevangen in de A1 kunnen spelen terwijl hij figureerde tijdens de met 10-0 verloren wedstrijd tegen PSV. Maar in het gitzwarte seizoen van Feyenoord wist hij toch het zeer respectabele aantal van vijftien treffers te produceren en leverde hij zijn noodlijdende club welkome miljoenen op. Maar hij was eigenlijk nog een kind toen hij in het voorjaar van 2011 bij Internazionale tekende, de club die het jaar ervoor met Wesley Sneijder beslag had gelegd op de Champions League. Samen met zijn ouders trok hij naar Italië.

Na een kort verblijf bij Inter haalde FC Twente Castaignos terug naar de Eredivisie, maar ook hier was zijn timing ongelukkig. De club raakte zoals bekend financieel in zwaar weer en de dure Castaignos werd een blok aan het been van de Enschedese club. Zijn transfersom van zes miljoen had hij in de Grolsch Veste uitbetaald met respectievelijk dertien, veertien en tien competitietreffers. Met flink verlies werd hij afgelopen seizoen voor tweeënhalf miljoen euro verkocht aan Eintracht Frankfurt, waar hij ondanks een flitsende start op een zijspoor belandde.

Luc Castaignos viert zijn enige treffer namens Internazionale in de Serie A, de winnende tegen Siena (0-1).
Luc Castaignos viert zijn enige treffer namens Internazionale in de Serie A, de winnende tegen Siena (0-1).

Maar toch, die Castaignos heeft wel iets. Hij is pas 23 en ondanks de bakken kritiek die hij over zich heen heeft gekregen zijn de statistieken door de jaren heen heus zo slecht nog niet geweest. Zeker als je opmerkt dat hij de strafschoppen nooit nam, waarmee hij zijn gemiddelde natuurlijk nog eenvoudig had kunnen opkrikken. En clubs als Inter en Frankfurt hadden het echt niet de buidel getrokken voor een buitenlandse spits als ze niets in hem hadden gezien. In Nederland blijft echter vooral het beeld hangen van de doelpunten die hij níet heeft gemaakt.

Ineens gloorde er weer licht aan het einde van de tunnel voor Castaignos, toen deze week trainer Armin Veh werd vervangen door Niko Kovac. Topschutter Alexander Meier is inmiddels op leeftijd (33) en kampt met pijntjes, waardoor ineens weer speeltijd lonkt voor de van een enkelblessure herstelde Castaignos. Het dodelijke duo met Haris Seferovic, die zelf ook nog niet scoorde dit kalenderjaar, kan weer in ere worden hersteld. En wellicht met een fitte Meier daar kort achter, zoals tijdens de galavoorstelling tegen 1. FC Köln (6-2) eerder dit seizoen.

Talenten
Kovac zou in elk geval moeten weten wat er in Castaignos omgaat. De voormalige Kroatisch international zat achter een gouden lichting met onder anderen Zvonimir Boban, Igor Stimac, Davor Suker, Robert Jarni en Robert Prosinecki. Kampioenen uit de jeugd die met een verscheurd Joegoslavië onder de vlag van Kroatië derde werden op het WK in 1998. Een land dat sindsdien grote talenten voortbracht, waar in de meeste gevallen lang niet uitkwam wat er volgens de kenners in had gezeten. Met Kovac als aanvoerder en zijn broertje Robert, nu zijn assistent, achterin die ploeg.  

Kovac probeerde het later als bondscoach van zijn land, maar werd na teleurstellende resultaten in de afgelopen EK-kwalificatiereeks ontslagen. Als beginnend clubcoach staat hij nu voor de taak om Eintracht Frankfurt in de Bundesliga te houden, dus de vraag is of hij het aandurft te gaan aanvallen met de nummer zestien in de Bundesliga en zijn lot mede in handen te leggen van het project-Castaignos. Het blijft immers een ongrijpbaar fenomeen, want hoe goed is hij nou echt?

Zijn status van talent loopt binnenkort af, met de Tweede Bundesliga dreigt het absolute doemscenario. Maar Castaignos krijgt in elk geval weer een eerlijke kans om daar zelf een stokje voor te steken. De spits die eigenlijk veel te vroeg volwassen werd, hoopt op misschien wel het belangrijkste moment in zijn carrière toch te worden gered door zijn jeugdige onbevangenheid.

Programma
Hertha BSC 11-03
20:30
Schalke 04
Borussia
Mönchengladbach
12-03
15:30
Eintracht Frankfurt
Hannover 96 12-03
15:30
1. FC Köln
1899 Hoffenheim 12-03
15:30
VfL Wolfsburg
FC Ingolstadt 04 12-03
15:30
VfB Stuttgart
Darmstadt 98 12-03
15:30
FC Augsburg
Bayern München 12-03
18:30
Werder Bremen
Bayer Leverkusen 13-03
15:30
Hamburger SV
Borussia Dortmund 13-03
17:30
FSV Mainz 05
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.