Inverness-Ross County, derby tussen lochs en bens

Reacties

Naast de Old Firm kent Schotland nog een prachtige derby, tussen Inverness Caledonian Thistle en Ross County. VI-buitenlandredacteur Süleyman Öztürk over de twee clubs die deze zaterdag de degens kruisen in de derby.

Inverness-Ross County, derby tussen lochs en bens

Tussen de stadions van Inverness Caledonian Thistle en Ross County ligt alleen een brug (Kessock Bridge) en een kleine twintig kilometer asfalt. Op de landkaart zijn beide clubs helemaal in het noorden van Schotland gesitueerd. Zó noordelijk dat de Engelsen nooit hadden kunnen vermoeden dat daar op de rand van de wereld tussen de lochs (meren) en bens (bergen) ooit zou worden gevoetbald. De Schotten evenmin.

Lange tijd was sport voor de Highlanders hetgeen ze konden beoefenen op de Highland Games, de Olympische Spelen voor typisch Schotse sporten als boomstammen gooien. Toch is de Scottish Premier League sinds 2012 een heuse derby rijker. Een derby die afgelopen jaren vaker is gespeeld dan die van Glasgow, vanwege het failliet van de Rangers. En dit jaar de enige derby naast de Old Firm, omdat de derby's van Edinburgh en Dundee door de degradatie van respectievelijk Hibernian en Dundee United dit seizoen niet worden gespeeld.

Heel vanzelfsprekend is de derby van de Highlands in de SPL niet. Beide clubs moesten hun eigen competitie opgeven om toe te treden tot het profvoetbal, waar ze van onderaf aan hun weg naar boven hebben moeten banen. Achttien jaar later pas had in het seizoen 2012/13 voor het eerst de derby van de Highlands op het hoogste niveau plaats.

Inverness Caledonian Thistle is het resultaat van een fusie tussen clubs uit Inverness in 1994. The Pride of the Highlands speelt sinds 2010 onafgebroken op het hoogste niveau, maar staat nu onderaan. Ross County is een club uit Dingwall die in 2012 min of meer per toeval op het hoogste niveau belandde en tot verbazing van iedereen nog altijd in de Scottish Premier League actief is. Een jaar geleden veroverden The Staggies dankzij een doelpunt van Alex Schalk (voorheen bij NAC Breda en Go Ahead Eagles, foto boven) de eerste hoofdprijs uit de clubgeschiedenis. De spits besliste vlak voor tijd de League Cup-finale op Hampden Park met een intikker bij de tweede paal.

De meest noordelijke derby in het Britse voetbal trekt verhoudingsgewijs veel supporters in een dunbevolkte regio die meer schapen dan mensen telt. Tussen de vijf- en zesduizend man komen af op de wedstrijden tussen Inverness en Ross County. De laatste confrontatie, gespeeld in Dingwall, eindigde in een 3-2 zege voor Ross County. Linksback Kenny van der Weg (ook voorheen bij NAC Breda) leidde toen de 1-0 in, Schalk gaf de assist voor de 3-1.

Deze zaterdagmiddag (16.00 uur) wacht de derde Cold Firm van dit Schotse voetbaljaar.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.