Invaller Messi schenkt Barça de zege in topper bij Atlético

Barcelona heeft de eerste topper dit seizoen in de Primera División gewonnen. De Catalanen kwamen op bezoek bij Atlético Madrid terug van een achterstand (1-2).

Barcelona begon zonder Lionel Messi aan het duel. De Argentijnse sterspeler ontbrak vrijdag op de training van de regerend kampioen vanwege de geboorte van zijn zoontje en nam plaats op de bank. Doelman Marc-André ter Stegen kreeg van Luis Enrique wel een plaats in de basis. Door een blessure bij Claudio Bravo maakte de Duitser zijn competitiedebuut.

Ook zonder Messi waren de beste kansen voor Barcelona. Andrés Iniesta had na een klein halfuur een geniaal passje in huis op Ivan Rakitic, die opstoomde over de rechterflank. Keurig in de loop gespeeld door de Spaanse international vond hij echter keeper Jan Oblak op zijn weg. Daarna dook Luis Suarez vrij op voor het doel, maar na een corner raakte zijn inzet van dichtbij de lat.

Het doelpunt viel echter aan de overkant. Fernando Torres werd de diepte ingestuurd, waarop Ter Stegen besloot in zijn doel te blijven. Daardoor kon de Spanjaard nog net bij de bal en met een schuiver binnenkant paal bracht hij Atlético aan de leiding. Maar nog geen vijf minuten later was het weer gelijk, toen Neymar een vrije trap over de muur en Oblak heen lepelde.

Na een uur bracht Luis Enrique dan toch Messi binnen de lijnen. En de kersverse vader deed ook wat er van hem verwacht werd. Vrijgespeeld op de linkerflank verschalkte hij Oblak met een subtiel tikje, waarna de bal in de verre hoek verdween. Na een een-tweetje met Neymar hielp hij vlak voor tijd nog een schietkans om zeep. Ook een vrije trap schoot hij huizenhoog over.

Messi had zijn werk echter al gedaan en door de zege neemt Barcelona de leiding in de Primera División weer over van Real Madrid. Na drie minimale zeges staat de ploeg van Luis Enrique met negen punten bovenaan, al morsten ook Celta de Vigo en Eibar (beide twee zeges) nog niet. Atlético staat met zes punten uit drie duels vijfde.

Sporting Gijon – Valencia 0-1
De thuisclub leek op weg naar zijn derde 0-0, maar invaller Zakaria Bakkali besloot anders. De ex-PSV'er kwam acht minuten voor tijd binnen de lijnen bij de bezoekers. In de eerste minuut van de extra tijd gooide hij de bal hoog voor de pot, waarna Paco Alcácer tussen twee verdedigers in de winnende treffer binnenkopte. En dat was juist na een fase dat de thuisclub met wat scrimmages de meeste aanspraak leek te maken op een doelpunt. Voor Valencia is het na twee gelijkspelen de eerste zege van het seizoen.