Invallende Hoesen zorgt weer voor glimlach bij FC Groningen

FC Groningen heeft zijn eerste zege sinds de winterstop geboekt. Uit tegen PEC Zwolle bleek Danny Hoesen een gouden wissel: 1-3.

Toen Hoesen in de 24ste minuut al zijn opwachting moest maken als invaller, leek dat nog symbolisch voor de rouwstemming die de laatste weken rond de ploeg van Groningen hangt. Hoesen kwam namelijk in de ploeg voor de geblesseerde Alexander Sørloth, die net daarvoor de score had geopend.

De twintigjarige Noorse aanvaller profiteerde optimaal van een fout van PEC-goalie Mickey van der Hart, die zich wel erg makkelijk liet aftroeven bij een voorzet. Het was een welkome meevaller voor Groningen, dat zes wedstrijden op rij niet won. In combinatie met het magere spel leidde dat tot kritiek van de fans. Deze week liet Erwin van de Looi vervolgens weten dat hij na dit seizoen stopt als Groningen-trainer.

Ook tegen PEC dreigde het weer mis te gaan voor de noordelingen. In de 56ste minuut kopte Thomas Lam de 1-1 binnen, na een mooie voorzet van Wout Brama. In de eerste helft was Groningen nog goed weggekomen toen Dirk Marcellis de paal raakte, na zwak ingrijpen van Sergio Padt.

Jesper Drost (links) tegen zijn oude club in duel met Wout Brama (rechts).

Na deze gelijkmaker nam Hoesen zijn elftal bij de hand. In de 62ste minuut verlengde hij met zijn hak een voorzet van Hans Hateboer, waardoor Michael de Leeuw kon afmaken: 1-2. De Groningen-aanvaller maakte alweer zijn vierde Eredivisie-doelpunt tegen PEC, dat in de slotfase de genadeklap kreeg toebedeeld door Hoesen. De spits tikte slim een voorzet van Oussama Idrissi binnen.

Hierdoor is de eerste Eredivisie-overwinning (W1, G2, V1) van Groningen in 2016 een feit. De laatste zege dateerde van 29 november. Van de Looi en consorten stijgen door de driepunter ten koste van PEC naar de achtste plek in de competitie.