Inspiratieloos Uruguay laat zich verrassen door Costa Rica

Reacties

Met Joel Campbell (foto) in de absolute hoofdrol heeft Costa Rica voor de tweede grote verrassing van het WK 2014 in Brazilië gezorgd. Het land van PSV'er Bryan Ruiz was zaterdagavond in Fortaleza met 3-1 te sterk voor Uruguay, dat inspiratieloos oogde zonder aanvalsleider Luis Suarez.

Inspiratieloos Uruguay laat zich verrassen door Costa Rica

Uruguay reisde als kampioen van Zuid-Amerika en de nummer vier van het vorige WK af naar Brazilië, maar had in het eerste optreden op de mondiale eindronde van 2014 de grootste moeite die reputatie waar te maken. Met de van een knieoperatie herstellende Suarez nog op de bank ontbrak het de vechtmachine van bondscoach Óscar Tabárez aan creativiteit om het Costa Rica, de nummer twee van Noord- en Midden-Amerika, écht lastig te maken in de eerste wedstrijd van Groep D.

Aanvankelijk kwam Uruguay behoudens een ongevaarlijke kopbal van Ruiz nog niet in de problemen, maar zelf sprankelde het ook allerminst. Bij afwezigheid van Suarez – met elf goals topscorer van de Zuid-Amerikaanse kwalificatiecyclus – moest Edinson Cavani de kar in aanvallende zin trekken, maar de spits van Paris Saint-Germain hielp de eerste grote kans om zeep door de bal volledig verkeerd op zijn slof te nemen.

Edinson Cavani kon na zijn strafschop nog juichen, maar het lachen verging hem snel.
Edinson Cavani kon na zijn strafschop nog juichen, maar het lachen verging hem snel.

Kort daarna schoot El Matador wel raak toen scheidsrechter Felix Brych een penalty toekende omdat Diego Lugano naar de grond werd gewerkt bij een vrije trap van Diego Forlán, Suarez' vervanger in de spits. Tot veel meer was Uruguay niet in staat. De huidige selectie van de tweevoudig wereldkampioen bestaat dan ook vooral uit noeste werkers, die uitblinken in het ontregelen van de tegenstander en verder hopen op een ingeving van een van hun spitsen.

Doorgaans is het geen probleem als die ingevingen een keer ontbreken, maar als het defensieve blok dan ook niet goed functioneert komt Uruguay wél in de problemen. En dat was precies wat gebeurde tegen Costa Rica, dat onder aanvoering van Ruiz en Campbell regelmatig de weg naar het doel van Fernando Muslera vond. De sluitpost van Galatasaray hoefde bij een harde knal van Campbell - door Arsenal dit seizoen verhuurd aan Olympiakos Piraeus - nog niet in actie te komen, maar kreeg na rust steeds meer werk te doen.

Kort na de hervatting kon Muslera bij een kopbal van de door de Uruguayaanse defensie volledig vrijgelaten Óscar Duarte nog redding brengen, maar niet veel later vond Costa Rica alsnog het net toen Campbell andermaal liet zien een uitstekend schot in zijn linkerbeen te hebben en snoeihard raak schoot: 1-1. De sensatie was compleet toen Duarte drie minuten later een vrije trap van Cristian Bolaños ditmaal wel achter Muslera kopte.

Club Brugge-verdediger Óscar Duarte laat Fernando Muslera en Diego Lugano verbijsterd achter na het maken van de 2-1.
Club Brugge-verdediger Óscar Duarte laat Fernando Muslera en Diego Lugano verbijsterd achter na het maken van de 2-1.

Uruguay richtte zich daarna nog één keer op en Tabárez liet de geblesseerde Suarez zelfs nog lange tijd warmlopen, al leidde dat uiteindelijk niet tot een invalbeurt van de Liverpool-aanvaller. Tot overmaat van ramp werkte ook het slotoffensief averechts, toen Costa Rica nogmaals van de ongebruikelijke chaos in de Uruguayaanse defensie profiteerde. Uitblinker Campbell bediende invaller Marcos Ureña op maat: 3-1.

In de slotfase bleek ook nog even uit welk hout veel spelers van Uruguay gesneden zijn. Eerst kwam Martín Cáceres al goed weg toen hij zijn frustratie uitte met een harde tackle en slechts geel kreeg, maar Maxi Pereira moest in de blessuretijd als eerste speler van dit WK wel inrukken na een grove charge. Zonder Pereira en met nul punten op zak zal Uruguay tegen Engeland (19 juni) en Italië (24 juni) alsnog moeten laten zien waarom het als outsider voor de titel gold.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.