In vorm of niet, Cristiano Ronaldo pakt verantwoordelijkheid

Portugal plaatste zich voor de halve finale van het EK door Polen na strafschoppen te verslaan. Namens VI analyseert Marco Timmer het duel.

Kwartfinale
20 juni 2016
Marseille, Stade Vélodrome

En dan is voetbal plotseling na een zeer pover duel toch weer mooi. De strafschoppenserie tussen Polen en Portugal toonde opnieuw aan dat echt grote spelers altijd hun verantwoordelijkheid nemen. In de wetenschap dat hij in de 120 minuten ervoor drie goede kansen had verprutst, hij bovendien eerder in het toernooi tegen Oostenrijk al een strafschop had gemist, ging Cristiano Ronaldo als eerste achter de bal staan. Ondanks de immense druk faalde de aanvaller van Real Madrid niet.

Dat deed uiteindelijk alleen Jakub Blaszczykowski. Zonder ook maar één keer te winnen binnen negentig minuten bereikte Portugal de halve finale.

Het duel begon flitsend voor Polen en Robert Lewandowski. De spits had al zeven duels niet meer gescoord. Hij cijferde zich gedurende het toernooi behoorlijk weg voor zijn ploeg, maar kreeg er in de voorgaande wedstrijden veel te weinig bruikbare ballen voor terug. Hij had in vier wedstrijden slechts twee keer een bal op het doel gekregen. Nu was het direct na twee minuten raak. Lewandowski rondde een goede voorzet van Kamil Grosicki bekwaam af.

Het vroege doelpunt hielp Polen de bal achterin rustig rond te spelen. Grzegorz Krychowiak liet zich steeds ver terugzakken om de bal tussen de twee naar de buitenkant uitwijkende centrale verdedigers op te halen. Met twee Portugese aanvallers was het daardoor moeilijk druk zetten. Met middenvelder Renato Sanches er in een volgende fase van de wedstrijd wat dieper bij kreeg Portugal echter steeds meer grip op de opbouw van Polen.

Het lukte de Portugezen vervolgens geregeld door de hechte Poolse defensie heen te combineren, maar het was ook snel duidelijk dat de voortzetting in de eindfase niet met een voorzet van de flanken moest komen. De Poolse defensie had het op die manier namelijk veel te makkelijk, al had Cristiano Ronaldo bij een van die voorzetten wel een strafschop moeten krijgen toen hij in de rug werd geduwd. De oplossing was simpel: in een hoger tempo combineren door het midden met de aanvallers wat meer naar buiten, waardoor er een beetje ruimte in het Poolse centrum kwam.

Het was niet toevallig dat uitgerekend Renato Sanches de man was die op die manier de gelijkmaker voor zijn rekening nam. Hij bracht in de vorige wedstrijd al veel dynamiek toen hij in het veld kwam en dat deed hij nu weer. Omdat hij risico in zijn spel naar voren legt, leed hij wel eens balverlies. Maar met een prachtige combinatie met Nani en een goed schot met links, onderweg licht aangeraakt, was hij verantwoordelijk voor de 1-1.

De tweede helft was een heel stuk minder dan de eerste 45 minuten. Renato Sanches werd vanuit het centrum weggestopt op links en was net als de grote sterren van beide landen redelijk onzichtbaar. Cristiano Ronaldo ging ten onder aan zijn eigen frustratie. De spits van De Koninklijke had vijf minuten voor tijd de beslissing op zijn linkerschoen, maar hij trapte volledig langs de bal. De eindpass bij Portugal bleef verder dramatisch in de tweede helft. Al vrij vlot was duidelijk – ondanks de aanvallende wissels van de Portugese bondscoach Fernando Santos – dat het duel op een verlenging afstevende. Dat maakte de laatste fase van de wedstrijd ronduit vervelend.

Op een opnieuw gemiste kans direct in de eerste helft van de verlenging na gebeurde er echter nauwelijks iets meer. Uiteindelijk nam Portugal de strafschoppen het beste. Niet Cristiano Ronaldo maar doelman Rui Patricio werd de held van de avond. Hij stopte fraai de penalty van Blaszczykowski. En zo werd misschien wel de beste Pool van dit EK toch de schlemiel van zijn land.