In Vicente Calderón krijgt de tijd nooit vat op Torres

Reacties

In de 33ste speelronde van de Primera División hoopt Atlético Madrid de druk op het kwakkelende Barcelona te verhogen met een zege op Granada. VI-redacteur Bas van den Hoven blikt vooruit op het duel in Madrid (zondagavond, 18.15 uur), met speciale aandacht voor Fernando Torres.

In Vicente Calderón krijgt de tijd nooit vat op Torres

Diego Simeone zweept het publiek nog maar eens op, matchwinner Antoine Griezmann maakt zijn tank leeg met zijn laatste loopacties en Diego Godín neutraliseert het laatste gevaar. Het is puur overleven, maar het lukt. Atlético knikkert Barcelona uit de Champions League en Vicente Calderón kolkt. Op de hoofdtribune vliegen Rojiblancos elkaar in de armen en zijn gebalde vuisten zichtbaar, ook die van Fernando Torres. Het troetelkind van Atlético zit woensdagavond een schorsing uit, maar leeft intens mee in het stadion waarin hij aan zijn tweede jeugd is begonnen.

Hij wist de torenhoge verwachtingen bij Chelsea niet waar te maken, stelde teleur bij AC Milan en speelde zijn laatste interland voor Spanje bijna twee jaar geleden op het WK in Brazilië. De loopbaan van El Niño (Het Kind) leek als een nachtkaars uit te gaan, maar de spits speelt zich de laatste maanden weer in de kijker van de mondiale voetbalwereld. Waar hij in de eerste seizoenshelft twee competitiegoals maakte, scoorde hij in zijn laatste acht wedstrijden in La Liga vijf keer. De opleving startte op 6 februari, toen Eibar in de Spaanse hoofdstad met 3-1 werd verslagen. De 84-jarige Manuel Briñas had een bijzondere rol in de feestvreugde.

Torres maakte in dat duel zijn honderdste goal in de hoofdmacht van Los Colchoneros. De aanvaller had na afloop aandacht voor maar één persoon: Briñas, de man die Torres op tienjarige leeftijd hoop gaf. Briñas vertelt over de dag waarop hij de inmiddels 32-jarige spits voor het eerst met de bal in de weer zag. 'Toen ik hem zag bewegen was het duidelijk dat hij anders was, anders dan alle anderen. Hij trok mijn aandacht en toen hij het veld overstak, fluisterde ik hem wat toe toen ik hem passeerde. "Ga zo door, knul. Jij bent geboren om een speler van Atlético te worden. Jij gaat voor ons spelen." Vanwege die woorden zegt Fernando altijd dat ik hem ontdekt heb, maar in werkelijkheid ging Manolo Rángel over de beoordeling bij het scouten.'

Hoe bescheiden Briñas ook is, hij ontsnapte begin februari niet aan de aandacht. Torres gaf zijn ontdekker het shirt waarin hij zijn jubileumdoelpunt maakte. 'Ik zat aan de noordzijde, waar ik verantwoordelijk ben voor de ballenjongens, en zag de goal vallen, maar ik kon niet zien wie hem maakte. Een ballenjongen vertelde me dat het Fernando was en ik begon te huilen.' Briñas wandelde na het laatste fluitsignaal richting de uitgang, toen hij de hand van Torres op zijn schouder voelde. 'Deze goal is van jou, dit is allemaal dankzij jou. Wie vertelde me dat ik hier zou gaan spelen? Als ik je mijn shirt niet geef, is het niet compleet', waren vervolgens de woorden van Torres.

Fernando Torres zoekt zijn ontdekker Manuel Briñas op na zijn honderdste goal voor Atlético Madrid.
Fernando Torres zoekt zijn ontdekker Manuel Briñas op na zijn honderdste goal voor Atlético Madrid.

Het shirt van El Niño heeft inmiddels een plaats gekregen in het clubmuseum, waar het tricot bij de bal ligt waarmee Torres zijn eerste doelpunt voor de Rojiblancos maakte. De 110-voudig Spaans international scoorde destijds in een Segunda División-wedstrijd tegen Albacete. Torres kent ook de zwarte bladzijden uit de clubgeschiedenis. Voetballen in de schaduw van Real Madrid, strijden om in de Primera División actief te mogen zijn. Nu speelt Torres met zijn Atlético voor de landstitel en wacht in de halve finale van de Champions League een tweeluik met Bayern München.

Het contract van Torres loopt komende zomer af. Zijn toekomst is ongewis, al heeft hij zelf een duidelijke voorkeur. 'Ik wil de Valerón of Totti van Atlético worden', klonk het eerder deze week. Daar aan de oever van de Manzanares lijkt Torres nog jaren mee te kunnen. Het is plek waar hij niets te verliezen heeft. Of het nu om een misser gaat of een rode kaart in de kwartfinale van de Champions League: het wordt hem allemaal vergeven.

Torres is weer van de partij als Granada zondagavond op bezoek komt. Met nog zes speelronden te gaan hijgt Atlético in de nek van koploper Barcelona, dat door de uitschakeling in de Champions League en drie achtereenvolgende competitieduels zonder zege in een crisis verkeert. Het verschil tussen de twee bedraagt drie punten. Kampioenschap of niet, het heeft amper invloed op de status van Torres. Het krediet is oneindig, de bewondering is groot. Vicente Calderón is zondagavond weer de speeltuin waar de Atlético-aanhang van El Niño geniet. Briñas geniet achter het doel mee, in stilte.

Programma
Levante 15-04
20:30
Espanyol
Getafe 16-04
16:00
Real Madrid
Las Palmas 16-04
18:15
Sporting Gijón
Eibar 16-04
20:30
Real Sociedad
Celta de Vigo 16-04
22:05
Real Betis Sevilla
Málaga 17-04
12:00
Athletic de Bilbao
Sevilla 17-04
16:00
Deportivo La Coruña
Rayo Vallecano 17-04
18:15
Villarreal
Atlético Madrid 17-04
18:15
Granada
Barcelona 17-04
20:30
Valencia
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.