In verlenging valt doek Europese aspiraties Ajax

In oktober is er al een einde gekomen aan het Europese avontuur van Ajax. Dinamo Zagreb verraste in Amsterdam en sloeg in de verlenging keihard toe (2-3).

Dinamo Zagreb verraste in Amsterdam met een aanvallend concept waar een afwachtende houding van de Kroaten werd verwacht. De keuze van trainer Branko Ivankovic bracht Ajax, dat in Zagreb nog met 1-0 had gewonnen, in de problemen.

Voordat Henk ten Cate kon ingrijpen - de Ajax-coach wilde de falende Jurgen Colin naar de kant halen - had Dinamo Zagreb toegeslagen. Natuurlijk viel er wat af te dingen op het gemak waarmee Mario Mandzukic naar de grond ging na de duw van Gregory van der Wiel. Maar het resultaat was logisch gezien het verloop van de wedstrijd.

De 1-0 van Luka Modric vanaf de strafschopstip paste in het beeld van de eerste helft met een zoekend Ajax tegenover een vertrouwenwekkend Dinamo Zagreb. De Amsterdammers waren voor rust alleen gevaarlijk via Luis Suárez, waar de Kroaten meerdere keren dicht bij meer doelpunten waren geweest.

In de tweede helft kwam Ajax moeizaam op gang en kreeg wat meer grip op Dinamo Zagreb. Suárez was opnieuw de man die voor de meeste Amsterdamse dreiging zorgde. Keeper Georg Koch hield zijn ploeg op de been, zoals Ajax-goalie Maarten Stekelenburg dat in de slotfase deed op een inzet van Modric.

Vroeg in de eerste verlenging nam Dinamo Zagreb een voorschot op een vervolg in het UEFA Cup-toernooi. In twee minuten tijd beslechtte Mandzukic het lot van Amsterdam met de tweede en derde Kroatische treffer van de avond.

Klaas-Jan Huntelaar gaf Ajax dan wel nog wat hoop met zijn treffer. En de Amsterdammers voerden met gelegenheidspits Jaap Stam en stormram Ismael Urzaíz ook de druk op. Maar het was te weinig en te laat, ook al maakte Huntelaar in de laatste seconden nog zijn tweede goal.