In naam van Oranje: de eeuwige strijd van Wes en Raf

In naam van Oranje: de eeuwige strijd van Wes en Raf

data-height="125" data-width="397" data-align="center" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/a43de1fd-c78e-4383-93c5-b393c21f3d4f_image3584477597424947176.jpg" /> 'Kijk', zei de toenmalige bondscoach Dick Advocaat, tien jaar geleden al tijdens een interview, 'als je Rafael van der Vaart optimaal wil benutten, moet je hem hier laten spelen.' Op het terrasje van zijn favoriete uitspanning aan de Vliet bij Voorburg, pakte de huidige PSV-trainer mijn pen en kladblok, tekende een strafschopgebied en zette een kruis op de rand zestien.

Anno 2013 is er niet zoveel veranderd. Tegen Estland en Roemenië scoorde Van der Vaart zelfs vanaf die plek, met een welgemikte trap. De Heemskerker profiteerde zo eigenlijk optimaal van de liesblessure van zijn concurrent Wesley Sneijder, die het met gemengde gevoelens zal hebben gevolgd.

De strijd om de nummer 10-positie in Oranje lijkt daarmee aan spanning te hebben gewonnen. Het gaat weer eens tussen Sneijder en Van der Vaart, dus Wes en Raf. Of zal Adam Maher, het pas negentienjarige grote talent van AZ, er zich ook nog in mengen voor het WK in Brazilië?

Van Gaal gaf in een eerder stadium Galatasaray-vedette Sneijder zijn vertrouwen als aanvallende middenvelder en aanvoerder. Sinds hij recentelijk de geschorste Jeremain Lens tegen zijn principes selecteerde én liet spelen, heeft de bondscoach echter een alibi gecreëerd om alle openlijke voornemens ook weer achteloos weg te wuiven als hem dat beter uitkomt.

Vorige week onthulde Van Gaal waarom hij rustig op zijn standpunt mag terugkomen. Toen hij bij Ajax assistent was van Leo Beenhakker had de nu gepensioneerde trainer uit Charlois hem een belangrijke uitspraak geleerd: 'Waar staat geschreven dat je consequent moet zijn?' Beenhakker kan dat best hebben gezegd, maar het was de legendarische erevoorzitter van Feyenoord, Cor Kieboom, die het patent heeft op dat beroemde citaat. Maar dit terzijde.

Het biedt de bondscoach wel een escape om Sneijder nu wat minder krediet te geven en ten aanzien van de 'nummer 10' te handelen met het oog op de toekomst. Eigenlijk is er maar één belangrijk criterium voor deze positie. De aanvallende middenvelder moet blindelings in staat zijn Robin van Persie, de enige absolute wereldster die Oranje momenteel herbergt, in stelling te brengen.

De samenwerking tussen Van der Vaart en de topspits van Manchester United verliep goed tegen Estland en Roemenië. Maar zelfs bij een invalbeurtje was al te zien dat Van Persie en Maher ook een bijzondere chemie hebben. Zoals hij eveneens sympathie heeft voor Ibrahim Afellay. Velen vinden het onzin, maar wellicht speelt het toch ook een beetje mee dat Van Persie getrouwd is met een Marokkaanse vrouw. Qua talent is Sneijder in mijn optiek verheven boven de stilist Van der Vaart. Beiden zitten al vanaf 2003, sinds hun Ajax-tijd, in elkaars vaarwater. Toenmalig Ajax-trainer Ronald Koeman vond dat in verband met de balans beiden niet op één middenveld konden spelen, zijn opvolger Danny Blind koos voor Sneijder.

De kleine Utrechter is tweebenig, kan het tempo bepalen op het middenveld, speelt al vanaf zijn debuut in Ajax 1 one-touch, heeft een effectieve strakke vrije trap in de benen en zet een spits als het moet met een geniale steekbal feilloos vrij voor het doel.

Het probleem is alleen dat hij dat de laatste jaren steeds minder laat zien. De nog maar 28-jarige Sneijder begint zo langzamerhand na Arjen Robben de tweede man van glas te worden in Oranje. Zijn spieren lijken steeds vaker te protesteren. Hij laat zich bovendien sinds zijn huwelijk met zijn grote liefde Yolanthe Cabau van Kasbergen regelmatig afleiden door zaken die weinig te maken hebben met voetbal. De sport die hem naar verluidt een inkomen van twaalf miljoen euro per jaar bezorgt. Marco van Basten sprak Sneijder al in zijn Inter-periode vermanend toe. Hij moest serieuzer leven voor het voetbal. Dat was toch serieus te nemen.

Nu lezen we weer in Veronica Magazine uit de mond van zijn liefhebbende echtgenote dat Sneijder in zijn appartement in Istanbul een witte vleugel heeft aangeschaft en pianolessen neemt. Ongetwijfeld op een speciaal krukje. Bereidt hij een artiestencarrière voor samen met Yolanthe? Ook zouden beiden elke dag de tijd nemen voor een gebed. Niemand heeft het recht om het privéleven van een voetballer ter discussie te stellen, maar dit zijn toch signalen van een verrassende metamorfose van de voormalige branieschopper uit een Utrechtse volkswijk.

Op het WK in Zuid-Afrika (2010) leek Sneijder wel een vertegenwoordiger van polsbandjes die zogenaamd bevorderlijk waren voor het evenwicht. De flauwekul werd door wetenschappers al snel ontzenuwd, maar er zullen toch nog heel wat mensen aan hebben verdiend. 'Je kan er niet meer mee omvallen', verzekerde Sneijder na een persconferentie. 'Waarom schiet je die ballen er dan niet in', vroeg een journalist brutaal. Dat ging hij doen en gezegd moet worden, Sneijder hield woord tegen Brazilië. Zelfs met het hoofd, ondanks zijn 1.70 meter.

Nee, dan blijft Van der Vaart altijd zichzelf. Hij kan na zijn scheiding van Sylvie Meis nog gewoon zonder schaamte met zijn teamgenoten onder de douche staan, want op zijn lichaam prijkt niet, zoals bij Wes, een beschildering van zijn (ex-)vrouw. Sterker, Van der Vaart is wars van tattoos. Maar Raf is misschien een mindere spelverdeler. En de HSV-speler zou volgens verschillende bondscoaches door z'n beperkte loopvermogen na een uur zijn uitgeblust. Analytici menen zelfs dat hij vaak wordt overgeslagen in de opbouw. En uiteindelijk gaat het toch om de specifieke voetbalkwaliteiten die bepalen wie de nummer 10 van Oranje wordt.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen