In de geest van Ginola investeert Newcastle in Fransen

Voor de aanval op de top in de Premier League zet Newcastle United nadrukkelijk in op Franse versterkingen. De Tour de France past in de traditie van David Ginola, de Franse trendsetter op St. James' Park.

In de geest van Ginola investeert Newcastle in Fransen

'Moet mijn Frans weer een beetje oppoetsen. Dit wordt een beetje ridicuul', stelt aanvaller Sammy Ameobi met een lach vast. Gekscherend wordt ook al geroepen dat de Franse driekleur kan worden gehesen op St. James' Park.

De kwinkslagen volgen op de opvallende Tour de France van Newcastle United. Met het overnemen van Yoann Gouffran (foto) van Girondins Bordeaux telt de selectie van manager Alan Pardew inmiddels negen Franse spelers. De helft daarvan meldde zich in januari bij The Magpies.

Mathieu Debuchy (Lille), Mapou Yanga-Mbiwa (Montpellier) en Massadio Haidara (AS Nancy) gingen Gouffran namelijk voor. Het viertal voegde zich bij de Franse enclave die werd gevormd door Hatem Ben Arfa, Yoyan Cabaye, Romain Amalfitano, Sylvain Marveaux en Gabriel Obertan.

Newcastle United is nog in conclaaf met Toulouse over de voorwaarden van de overgang, maar Moussa Sissoko moet de Franse revolutie compleet maken op St. James' Park. De middenvelder zou Fransman nummer 28 worden in de historie van The Geordies.

Daarmee is Frankrijk in de historie van Newcaslte United verreweg de grootste leverancier van spelers van buiten het Britse koninkrijk. Nederland is op die lijst nummer twee met zeven spelers, onder wie de huidige landgenoten in de selectie Tim Krul en Vurnon Anita. Opvallend genoeg voert de Franse invloed slechts terug naar 1995. Voor bijna drie miljoen euro plukte Newcastle United David Ginola weg bij Paris Saint-Germain. Het bleek een schot in de roos voor manager Kevin Keegan. Een jaar later probeerde Barcelona-trainer en Newcastle-supporter Bobby Robson de Franse aanvaller tevergeefs naar Spanje te halen.

Ginola maakte in de twee jaar op St. James’ Park naam. De flamboyante international kreeg de bijnaam David Copperfield, een resultaat van zijn begaafde acties die volgens de supporters van Newcastle United grensden aan magie. Ginola leverde een wezenlijke bijdrage aan de meest recente succesjaren van Newcastle, met twee tweede plaatsen in de Premier League: in 1995 en 1996.

Een herleving van die successen wordt nagestreefd. In elk geval wil Newcastle zich weer mengen in de strijd in de Engelse top. Daartoe is geïnvesteerd in de Franse krachten, die ook een bijdrage moeten leveren aan de meer op techniek dan op fysiek gebaseerde speelstijl. Dat past in de traditie van Ginola, de mooie voetballer.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen