'Ik wist zeker dat Ajax voor mij de beste stap zou zijn'

Reacties

Vaclav Cerny kan zich geen betere leerschool wensen dan bij Ajax. De achttienjarige Tsjechische vleugelspeler debuteerde in augustus in de hoofdmacht van Ajax en maakte vorige week op bezoek bij Celtic (1-2) zijn eerste doelpunt.

'Ik wist zeker dat Ajax voor mij de beste stap zou zijn'

Begin 2013 bereikte Ajax een akkoord over zijn komst, een jaar later ging zijn eerste contract in. 'Ik heb bij mooie clubs stage gelopen, maar hoopte de hele tijd dat Ajax me wilde hebben', aldus Cerny. 'De mensen binnen de club, mijn ploeggenootjes, de reputatie van Ajax, de professionele manier van werken; ik wist zeker dat het voor mij de beste stap zou zijn. Hier moet ik elke dag laten zien dat ik het verdien om bij Ajax te spelen. Aan alles kun je merken dat dit een grote club is. Met veel kansen voor jeugdspelers. Dat is voor mij de perfecte combinatie. Als jonge speler moet je bij Ajax zijn.'

'Bij Ajax word je gestimuleerd om te doen waar je goed in bent', vervolgde Cerny tegen Voetbal International. 'In mijn geval is dat acties maken en gevaar stichten. Nu moet ik gaan leren mijn momenten beter te kiezen. Bij het eerste elftal krijg je te maken met tegenstanders die zich anders opstellen. Tegen Jong Ajax willen ploegen nog wel eens ruimtes weggeven, terwijl je in de Eredivisie veel compact spelende tegenstanders treft. Dan kun je niet zomaar bij ieder balcontact acties gaan maken. Ik wil de balans vinden tussen combinatievoetbal en individuele acties. Ook dát is volwassen worden: slim zijn in het veld.'

Dit seizoen speelde Cerny met Jong Ajax vijf wedstrijden in de Jupiler League, waarin hij één keer scoorde. In het eerste elftal speelde hij tot dusver vijf officiële wedstrijden. Het talent heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2020.

Lees in de nieuwe VI en op VI Premium meer over Vaclav Cerny en Donny van de Beek, die tegen Celtic debuteerde. In totaal liet Ajax-trainer Frank de Boer al 24 talenten uit de eigen opleiding debuteren in de hoofdmacht.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.