IJzersterk Monaco houdt Dortmund overtuigend van zich af

AS Monaco heeft zich woensdag op overtuigende wijze geplaatst voor de halve finale van de Champions League. De Franse topclub was duidelijk een maatje te groot voor Borussia Dortmund: 3-1.

Vorige week werd de wedstrijd in Duitsland met een dag uitgesteld na een aanslag op de spelersbus van Dortmund. Woensdag was er wederom een incident. Dit keer liet de politie de bus van de Duitsers twintig minuten lang niet vertrekken zonder daar een reden voor te geven. Het zorgde ervoor dat de wedstrijd vijf minuten later begon, maar bovenal was het een vervelende onderbreking van de voorbereiding van Dortmund.

De ploeg van trainer Thomas Tuchel begon ook verre van scherp aan de wedstrijd. Al na drie minuten kwam Monaco op voorsprong. Linksback Benjamin Mendy kreeg alle ruimte om op te stomen en besloot uiteindelijk uit te halen. Doelman Roman Bürki verwerkte het harde schot niet goed, waardoor Kylian Mbappé uit de rebound alweer zijn vijfde Champions League-doelpunt maakte door koeltjes binnen te tikken: 1-0.

De wedstrijd in het Stade Louis II golfde op en neer. Bernardo Silva miste een open kopkans namens Monaco, terwijl Marco Reus een grote kans onbenut liet voor Dortmund en Nuri Sahin namens de bezoekers een vrije trap op de paal schoot. Monaco bleef de meest overtuigende ploeg en dat leverde in de zeventiende minuut de 2-0 op. Na een fraaie aanval kopte Radamel Falcao, die Matthias Ginter simpel van zich afschudde, hard raak op aangeven van Thomas Lemar.

Radamel Falcao viert feest na zijn doelpunt tegen Borussia Dortmund.

Tuchel greep al in de 25ste minuut in door Ousmane Dembélé in te brengen voor Erik Durm en vlak na rust Marcel Schmelzer voor Nuri Sahin. De wissels hadden al vroeg in de tweede helft resultaat. Twee minuten na rust behield Dembélé na een fraaie dribbel het overzicht en was het voor Reus een koud kunstje om de 2-1 in het dak van het doel te schieten.

Het doelpunt bleek de opmaat voor een sterke fase van Dortmund. Monaco werd ver teruggedrongen, maar had in de 65ste minuut op 3-1 moeten komen. Falcao kwam na een lange bal oog in oog met Bürki te staan, maar punterde over. Reus schoot aan de andere kant recht op doelman Danijel Subasic, maar meer en meer werd duidelijk dat Dortmund niet meer de energie had om de tegenstander pijn te doen.

Het leverde kansen op voor Thomas Lemar en Mbappé, voordat het in de 81ste minuut toch raak was. Valère Germain, koud in het veld als vervanger van Mbappé, schoot raak op aangeven van Lemar. Laatstgenoemde profiteerde even daarvoor van balverlies van Lukasz Piszczek, die in de heenwedstrijd ook al in de fout ging. De zege van Monaco kwam in de laatste minuten van de wedstrijd geen moment meer in gevaar, waardoor de Monegasken zich voegen bij Juventus, Real Madrid en Atlético Madrid, de andere clubs in de halve finale van de Champions League.